Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mette-Marits förändring – efter återhämtningen

Mette-Marit tillsammans med kronprinsen Haakon.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA
Det norska kungahuset delar med sig av bilder från mötet mellan Mette-Marit och de fyra olika kulturorganisationerna hon är beskyddare av.
Foto: Instagram

Norska kronprinsessan Mette-Marit har på grund av lungfibros behövt trappa ner på sina offentliga uppdrag.

Men i veckan har hon varit aktiv, något som gladde det norska folket.

Det var för snart fyra år sedan som norska kronprinsessan Mette-Marit blev diagnosticerad med den kroniska sjukdomen lungfibros – något som påverkar henne i vardagen.

Sjukdomen kännetecknas av ärrbildning mellan lungblåsorna, och kan orsaka hosta, andfåddhet och återkommande lunginfektioner. Även trötthet och viktnedgång är förekommande symptom.

På grund av sjukdomen har hon behövt trappa ner på sina offentliga uppdrag, och det varierar hur många uppdrag hon kan utföra.

Men i veckan publicerades en ny bild på kronprinsessan, då hon deltog i ett digitalt möte med flera olika kulturorganisationer.

På bilden syns en glad Mette-Marit, iklädd en ljusrosa blus – och ett par nya, stiliga glasögon som hon inte har synts bära tidigare.

https://www.instagram.com/p/CbaTTEeIgZg/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

Hyllningar i kommentarsfälten

För första gången på länge syntes kronprinsessan i ett offentligt sammanhang när hon för några dagar sedan var ute på ännu ett kungligt uppdrag med sin make, kronprins Haakon.

I kommentarsfälten under bilderna delar det norska folket med sig av sin kärlek till kronprinsessan och paret.

”Så fint att se kronprinsessan igen”, skriver en person.

”Kronprinspar för hela folket”, skriver en annan.

Kronprinsparet är engagerade i frågor som rör utanförskap och psykisk ohälsa. Kronprinsessan, som också varit öppen med sin kroniska sjukdom, delar i NRK-programmet ”Sommer i P2” med sig av sina tankar kring att vara sjuk.

– Under den tid jag varit sjuk har det blivit viktigare för mig än någonsin att bara vara Mette. Och det är bra. Att jag inte behöver definiera mig utifrån att jag är kronprinsessan, utan att jag får vara Mette först, sa hon i programmet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.