Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

#Metoo utsedd till årets person i Time

Publicerad
Uppdaterad

Metoo-rörelsen är "Årets person". 

Det enligt Time Magazine som utser "Person of the Year".

Tidskriften belönar "The Silence Breakers" (de som bröt tystnaden).

Varje år sedan 1927 har den amerikanska tidsskriften Time Magazine utsett en man, kvinna, grupp eller organisation som gjort mest inflytande bland det gångna årets händelser.

I dag meddelade Time Magazine att utmärkelsen tilldelas Metoo-rörelsen, som på engelska benämns "The Silence Breakers" (de som bröt tystnaden).

Utmärkelsen tilldelas alla de kvinnor som medverkat och varit involverad i rörelsens upprop på ett eller annat sätt, meddelar Time.

https://twitter.com/TIME/status/938386081795502080

Det var i oktober som skådespelaren Ashley Judd bröt tystnaden kring övergreppen från Hollywoodmogulen Harvey Weinstein.

Hon berättade i en intervju med New York Times att Weinstein försökt tvinga i säng med honom, men att hon lyckades fly därifrån.

Ashley Judd ville bryta tabut att skammen skulle hamna hos offret i stället för förövaren.

– Jag började prata öppet om Harvey Weinstein samma minut som det inträffade, berättar Ashley Judd i en intervju med Time om utmärkelsen.

Tillsammans med Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift and Isabel Pascual pryder hon omslaget på Time Magazines nya upplaga.

Därefter har kampanjen utvecklas i lavinartad takt, och kvinnor över hela världen har delat med sig av sina erfarenheter från sexuella trakasserier och övergrepp.

Foto: TIME MAGAZINE

Chefredaktörens motivering - därför får de utmärkelsen

Time Magazines chefredaktör Edward Felsenthal förklarar beslutet i en text publicerad på magasinets hemsida.

"Det modiga agerandet utfört av kvinnorna på omslaget, tillsammans med de många andra kvinnornas, har utlöst en av vår tids största kulturskiften sedan på häpnadsväckande kort tid", skriver Edward Felsenthal.

"Vi är i halvvägs in i början på det här uppnystandet. Det är så mycket vi fortfarande inte vet om vilken kraft det här upproret har. Hur långt kan det gå?", fortsätter Felsenthal.

 

LÄS MER: Cissi Wallin: "Häftigt att få vara med om en revolution"

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag