Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

#Metoo utsedd till årets person i Time

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Metoo-rörelsen är "Årets person". 

Det enligt Time Magazine som utser "Person of the Year".

Tidskriften belönar "The Silence Breakers" (de som bröt tystnaden).

Varje år sedan 1927 har den amerikanska tidsskriften Time Magazine utsett en man, kvinna, grupp eller organisation som gjort mest inflytande bland det gångna årets händelser.

I dag meddelade Time Magazine att utmärkelsen tilldelas Metoo-rörelsen, som på engelska benämns "The Silence Breakers" (de som bröt tystnaden).

Utmärkelsen tilldelas alla de kvinnor som medverkat och varit involverad i rörelsens upprop på ett eller annat sätt, meddelar Time.

https://twitter.com/TIME/status/938386081795502080

Det var i oktober som skådespelaren Ashley Judd bröt tystnaden kring övergreppen från Hollywoodmogulen Harvey Weinstein.

Hon berättade i en intervju med New York Times att Weinstein försökt tvinga i säng med honom, men att hon lyckades fly därifrån.

Ashley Judd ville bryta tabut att skammen skulle hamna hos offret i stället för förövaren.

– Jag började prata öppet om Harvey Weinstein samma minut som det inträffade, berättar Ashley Judd i en intervju med Time om utmärkelsen.

Tillsammans med Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift and Isabel Pascual pryder hon omslaget på Time Magazines nya upplaga.

Därefter har kampanjen utvecklas i lavinartad takt, och kvinnor över hela världen har delat med sig av sina erfarenheter från sexuella trakasserier och övergrepp.

Foto: TIME MAGAZINE

Chefredaktörens motivering - därför får de utmärkelsen

Time Magazines chefredaktör Edward Felsenthal förklarar beslutet i en text publicerad på magasinets hemsida.

"Det modiga agerandet utfört av kvinnorna på omslaget, tillsammans med de många andra kvinnornas, har utlöst en av vår tids största kulturskiften sedan på häpnadsväckande kort tid", skriver Edward Felsenthal.

"Vi är i halvvägs in i början på det här uppnystandet. Det är så mycket vi fortfarande inte vet om vilken kraft det här upproret har. Hur långt kan det gå?", fortsätter Felsenthal.

 

LÄS MER: Cissi Wallin: "Häftigt att få vara med om en revolution"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.