"Vill aldrig mer se en penis på arbetstid"

Uppropet stöds av räddningstjänster runtom i hela landet.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Uppropet stöds av räddningstjänster runtom i hela landet.
Foto: STEFAN MATTSSON
Emma Nordwall, biträdande förbundsdirektör på räddningstjänsten Skåne Nordväst.
Foto: Räddningstjänsten Skåne Nordväst

Nu hakar även kvinnor från räddningstjänsten på metoo-kampanjen.

Med uppropet #larmetgår vittnar de om sexism, nedvärderande språkbruk och sexuella trakasserier.

– Han kunde lägga handen mellan mina ben när vi var ute och körde, hade händerna på mina lår, och klämde på min rumpa och mina bröst när han kunde, berättar en kvinna.

Kvinnor i räddningstjänsten berättar i uppropet att de fått höra att de inte bör vara kvar. Flera har lämnat yrket på grund av trakasserier.

En som skrivit under uppropet är en 33-årig kvinna som för några år sedan jobbade på räddningstjänsten i en kommun i Sydsverige.

– En kväll när vi hade jobbat sent kom han fram nära mig och kysste mig. Jag blev väldigt förvånad och visste inte hur jag skulle hantera det. Det var starten på flera år med sexuella trakasserier som en del av vardagen, säger kvinnan om en manlig chef.

Höll på i drygt tre år

Under de närmaste drygt tre åren fick hon hans sexuella inviter, beröringar och närmanden.

– Han kunde lägga handen mellan mina ben när vi var ute och körde, hade händerna på mina lår, och klämde på min rumpa och mina bröst när han kunde. Han gav mig intima komplimanger och skämtade om att han ville vara pappa till mina barn.

Hon höll tyst om allt, var rädd att förlora sitt jobb och kände skam. 

– Jag skämdes för mig själv. Jag ifrågasatte mig själv. Jag befann mig i en beroendeställning som innebar en mörk sida som jag hade svårt att ta mig ifrån.

Slutligen orkade kvinnan säga nej. Hon berättar att mannen då började påpeka hur dålig och otillräcklig hon var på jobbet. Efter ytterligare en tid tog hon kontakt med facket men ingenting hände.

 När metoo-kampanjen drog i gång i oktober berättade hon i sociala medier om sina upplevelser. Dagen därpå hörde kommunens HR-ansvarige av sig. Mannen stängdes av från arbetet i väntan på en extern utredning.

– Jag skrev inte ut något namn men berättade om allt. Det kändes viktigt för att skapa insikt om hur snabbt det blir vardag om man inte gör något åt det direkt.

Räddningstjänst i hela landet stöder #larmetgår

Kvinnornas upprop stöds av räddningstjänster i hela landet, bland annat Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

– Det är fruktansvärt att höra alla dessa vittnen om den här kulturen. Därför är det viktigt att alla organisationer ställer sig bakom uppropet för att få en förändring. Det är dags att alla agerar nu. Vår organisation har unisont ställt oss bakom det här, säger biträdande förbundsdirektör Emma Nordwall. 

Hon säger att hon haft förmånen att själv inte drabbas. 

– Vi har nolltolerans för kränkningar. Jag är inte representativ kanske för alla kvinnor som jobbar inom räddningstjänsten. Det är viktigt att påpeka. Det här finns överallt, i alla branscher.

MSB: "Helt oacceptabelt"

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap går ut med ett pressmeddelande där man stöder uppropet.

– Självklart behöver även MSB slå vakt om en nolltolerans för sexuella trakasserier på våra skolor, där personal i räddningstjänsten utbildas, säger biträdande avdelningschef Jan Wisén.


Flera av vittnesmålen

* "Mitt befäl: Det går inte ha två kvinnor i samma skift. Dom kommer få mens samtidigt - och vem kan klara av två PMS-kärringar på en gång?"
* "Den här jargongen finns inte bara på räddningstjänsterna – den finns även inom delar av MSB:s organisation. Då menar jag inte skolorna utan jag menar andra delar av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Jag har suttit på ett antal möten bara den sista tiden där det förekommer sexuella, kvinnoförnedrande skämt och anspelningar – helt öppet - trots att chefer och ansvariga finns med och hör det. Ibland ser jag hur även mina manliga kollegor skruvar på sig (för det är långt ifrån alla som håller på med detta) – men ingen säger något eller sätter stopp."

* Så många penisar jag har sett genom åren. Nog för att vi kan hamna i situationer vid ombyten eller larm när du står i duschen men det är inte den nakenheten. Det är penisar som stoppas in i saker, flaxas runt öppet i tid och otid. Jag vill aldrig mer se en penis på arbetstid."

* "Svårt ange vilka som är värst: de som kör alla härskartekniker de kommer på, fryser ut en och kallar en för hora på jobbet, cheferna som konsekvent vägrar vidta åtgärder mot mobbarna, facket som stöttar kollektivet (=mobbarna) eller ens kvinnliga arbets"kamrater" som inte vågar se vad som händer."

* "Det går knappt att återge alla gånger jag blivit tafsad på eller kallad för saker "på skämt" eller på fyllan. Vid graviditet kommentarer som "vilka bröstet du har fått... Shit" på fester rena tafsningar och kommentarer, en del väldigt grova. Två arbetsledare har betett sig på detta vis och massor med kollegor."

* "Hotfullt upptryckt mot en vägg och utskälld i källaren en manlig kollega som var arg över att jag fått tjänsten som brandman, då jag inte gått 250w på bandet (utan bara 240w). Själv klarade han inte sitt åldersrelaterade prov på bandet, på betydligt lägre hastighet..."

* "Det var på min första praktik. Jag fick inte sova på brandstationen på natten fast jag följde ett skiftlag. Brandmästaren förklarade att jag måste ju förstå att allas fruar skulle bli oroliga om jag var kvar där över natten."

* "Beroende på vem som gjorde laguppdelningen på fysen kallades jag ibland helt enkel för "Hålet"."

* "Jag fick en välkomsthälsning i form av en banan med kondom på i mitt postfack första dagen på mitt nya jobb."
* "De spred rykten om mig. Att jag hade ihop det med en brandman. Att jag var ”lätt”. Jag har mått mycket dåligt av det och har inte fått interna jobb som jag varit kompetent för."

* "Två brandmän tittar på porrfilm på nattpasset i allrummet. Jag säger till befälet att det är olämpligt att de ser på porrfilm och att han borde säga till dom, han skrattar lite och gör inget åt det. Ena brandmannen är i dag själv befäl i större räddningstjänst."

* "Vad ska ni (kvinnliga brandmän) hit och göra, det finns ändå ingen som vill ha er här".

* "Vid första övernattningen inför introduktion till chef i beredskap uppmanades jag på allvar att låsa dörren till mitt övernattningsrum, för de kunde inte garantera min säkerhet."

* "Urval av kommentarer och beteenden från brandmän, befäl och chefer på XX räddningstjänst: "Underlivssvamp är bra för då vet tjejerna hur det är att leva med en irriterande fitta”. ”Kvarglömda” porrtidningar på logementet. ”Bara om du delar säng med mig” (bad kollega om en tjänst). Frågade i dagrummet om någon hade en handduk att låna ut. "Jag har två - en till kuken och en till resten av kroppen" (brandmästare). ”Man kan sätta en papperspåse över huvudet på tjej om hon är ful. Bara för att ansiktet inte är snyggt ska inte fittan få lida”. ”Så ska det se ut, en kvinna ska stå på alla fyra” (befäl). Tillbaka efter tjänstledighet för studier, återintroduktion som hålls av förman. Han inleder med att lägga på en bild på en svettig kille som klipper gräset. Bilden zoomas ut och det är inte gräs som killen klipper utan könshåret på en tjej. ”Du och XX (annan tjej på jobbet) har ungefär lika stora bröst” (chefen). "Ska du äta med oss i kväll? Du gillar ju grov korv" (befäl)."

* "När jag hittade mina träningsstringtrosor upphängda på killarnas omklädningsrum med tillhörande text om vem det var som hade tappat bort stringen under helgen."

* "Fick en fråga från en kollega som precis fått reda på att jag var gravid: jaha, så nu ska du också bli fet och ful och äcklig?"

* "Killen som gick och viftade på sin penis genom korridoren. Som hängde ut den lite var stans. Som hånskrattade mig i ansiktet när jag sa att jag inte ville se den mer. Styrkeledaren som inte sa åt honom att hålla gylfen stängd. Nu har båda klättrat i rang och killen med kuken har personalansvar. Jag har slutat."

Källa: Metoo Räddningstjänsten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.