Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Metoder från USA ska lösa dödsskjutningarna

Brottsstatistik i Sverige 2018
Polisen i Stockholm hoppas på att metoder från USA ska snabba på processen för forensiska studier.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Syftet med de nya metoderna är att öka chanserna till att lösa fallen skriver SvD.Foto: JENS CHRISTIAN

Polisen i Stockholm hoppas på att metoder från USA ska snabba på processen för forensiska studier. 

Syftet med de nya metoderna är att öka chanserna till att lösa fallen skriver SvD.  

Polisen i region Stockholm vill förkorta handläggningstiderna för forensiska analyser vid skjutningar. 

Mellan 2015 och 2018 tog skjutvapenanalyserna, som görs vid Nationellt forensiskt centrum, i genomsnitt 151 dagar att genomföra vid mord i Stockholmsregionen skriver SvD

Snabbare analyser skulle ge polisen bättre verktyg för att kunna lösa morden säger kriminalkommissarien Gunnar Appelgren, som leder den forskargrupp som studerar dödsskjutningarna i Stockholmsregionen, till tidningen.

– Vår ambition är att minska väntetiderna både i Stockholm och nationellt. Blir de kortare så kan man använda resultatet på ett helt annat sätt i analysarbetet och rikta olika former av spanande verksamheter. 

Samma vapen används vid flera skjutningar

Det är polisen i New Jersey som ska hjälpa Stockholmpolisen att implementera de nya metoderna. Där har man lyckats minska handläggningstiderna från tio månader till 48 timmar efter det att rutinerna sågs över. 

En av andledningarna är att man i USA utför alla tester på en och samma plats. En annan är att man ser till att föra patronhylsorna till labbet inom åtta timmar efter det att de påträffats. 

Under de senaste åren har det blivit betydligt vanligare att ett och samma vapen används vid flera skjutningar. Snabbare analyser skulle innebära att polisen snabbare kan identifiera vilket vapen som använts. 

126 pågående utredningar

Enligt polisens preliminära utvärdering har vapen som förekommit vid andra skjutningar används i 45 procent av de senaste årens dödsskjutningar. 

– Tidigare har det legat på runt 15 procent, säger Gunnar Appelgren till SvD

I nuläget finns det 126 pågående utredningar om mord och mordförsök i Stockholmsregionen. Det innefattar dock inte enbart mord med skjutvapen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.