Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meteorologens varning inför ovädret: Håll koll

SMHI hade utfärdat en klass 1 varning för hårda vindbyar i södra Sverige på 3:e advent. Men redan på måndag kommer det en förbättring på flera hål.
På flera håll i norra Sverige är snö att vänta. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Längre söderut blir det blötare.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under söndagen rådde kraftiga vindar och besvärligt väder i södra Sverige. 

På måndagen blir det bättre väder – men den glädjen håller inte i sig länge. 

– Det är ganska stora mängder nederbörd, så det kan bli problematiskt, säger meteorologen Tora Tomasdottir på väderinstitutet Storm. 

Tredje adventshelgen bjöd på ett riktigt ruskväder på flera håll i landet. Framför allt i Skåne och på flera håll i södra delarna av Sverige var det kraftiga vindbyar. 

Rekordet tog Falsterbo där man uppmätte en styrka på häftiga 28,9 meter/sekund i vindbyarna och 20,1 i medelvind. 

Men ovädret drar bort under söndagskvällen och natten till måndagen. 

– Det är inte jättedramatiskt någonstans, det kommer snöa en del i norra Norrland men det är inga stora mängder. I övrigt blir det mest uppehåll och det kan faktiskt spricka upp här och var, men det kommer också bli en del regnskurar längs Västkusten och Östra Svealand, säger meteorologen Tora Tomasdottir på Storm. 

”Ordentligt lågtryck”

Men det är sedan som vädret tar fart på riktigt. Under tisdagen kommer ett område med nederbörd in över Skåne och Götaland, som sedan rör sig upp mot Svealand under eftermiddagen. Mot onsdagen slår det till ordentligt:

– Då får vi in ett ordentligt lågtryck. Som det ser ut kan det bli ganska stora mängder nederbörd. 

I princip hela norra Götaland, hela Svealand och Gävleborgs län får nederbörd, där södra halvan om området bjuds på regn och norra halvan på snömängder. 

Lena Berglund vid energiföretaget Eons pressjour berättar om situationen i södra Sverige.
Gränsen mellan regn och snö kommer bli väldigt konkret när ett kraftigt nederbördsområde drar in i veckan.Foto: Colourbox

– Temperaturen kommer att sjunka under dagen så mer och mer av området kommer att få snö, säger Tomasdottir som menar att nederbörden kan vålla en hel del problem för de som ger sig ut på vägarna.

– Det är ganska stora mängder nederbörd, så det kan bli problematiskt. Det skulle kunna handla om mer än en decimeter. Det kommer blåsa på en del så det kan förstärkas längs kusten och bli ännu mer. Hela området handlar om 5-10 centimeter nederbörd, men där det förstärks kan det bli uppemot 20-30 centimeter, det är oklart än så länge. 

Meteorologens varning: ”Bör hålla koll”

Hon skickar med en varning till de som har speciella planer under onsdagen: 

– Ska man ut och resa på onsdag bör man börja hålla koll på prognosen redan nu.

Efter onsdagen ser det dock ut att lätta rejält och ser ut att bli en lugn vinterdag, sett till vädret i alla fall. 

– Det kan frysa på väldigt många håll natten mot torsdag. Och sedan under torsdagen ser det ut som att det kan bli en ganska fin vinterdag på många håll i landet. 

Tora Tomasdottir om risken för en grå jul:

Meteorologen om julvädret.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.