Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Meteorologen: Nu kommer vintervädret

”Inte omöjligt att få ner mot 30 minusgrader lokalt”, enligt meteorologen Lasse Rydqvist
I början av nästa vecka kommer snön tillbaka.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Vädret har haft snabba växlingar de senaste veckorna – från värmerekord till snökanon.

Nu kommer både snön och kylan tillbaka.

”Kan bli det mäktigaste vi någonsin uppmätt”, skriver Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm på Twitter.

Redan i helgen blir det kallare i stora delar av Svealand och Götaland. Det kan även komma en del nederbörd och lite snö. 

I början av nästa vecka börjar vintern på riktigt – då blir det minusgrader i Svealand och Götaland. Vid kusten kan det bli lite varmare då det fortfarande är relativt varmt i haven. 

– I början av nästa vecka kommer mer nederbörd och mer snö. Det kan bli en hel del snö faktiskt, även i de södra delarna av landet. Så vi kan vänta oss lite mer vinterväder, säger Per Holmberg meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Det kommer snöa som mest i Svealand och södra Norrland, men det kommer inte lika mycket snö som det gjorde förra veckan.

Högtrycket som är på väg in över landet kan vara det första av sitt slag. Lasse Rydqvist frågar på Twitter om det är en så kallad Grönlandsblockering som är på ingång och fortsätter med att skriva att ”det här högtrycket kan bli det mäktigaste vi någonsin uppmätt på jorden”.

Kan bli minus 20 grader

Kylan tillsammans med den kommande snön är ett bra utgångsläge för en vit jul, menar Per Holmberg.

– Den här kylan kan stanna och inte bara i några dagar. Den verkar ligga kvar under en relativt lång period, berättar han.

Det kommer bli kallare, men det gråmulna vädret gör att temperaturerna inte går ner särskilt mycket. Blir det klara nätter kan det bli så kallt som minus tio grader i Svealand och Götaland.

I de norra delarna av landet kan det bli fem till tio minusgrader och blir det en klar natt kan temperaturerna gå ner till minus 20 grader.

Varningen: Köldchock ger svarthalka i helgen

Bengt Olsson om trafikläget och vad bilisterna ska se upp med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.