Därför blir orkanerna kraftigare

Minst tusen personer har omkommit efter cyklonen Idai.
Foto: DENIS ONYODI / IFRC / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tora Tomasdottis är meteorolog på väderinstitutet Storm.
Foto: Pressbild / StormGeo

Förödelsen efter cyklonen Idai i sydöstra Afrika är större än vad man först trott. 

Dödsantalet fortsätter stiga och hundratals människor har förlorat sina hem. 

Samtidigt varnar meteorologer för att den här typen av tropiska orkaner kommer fortsätta öka i styrka. 

– Det kan givetvis vara förödande, säger Tora Tomasdottir meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Minst tusen personer har omkommit efter att cyklonen Idai slagit till mot Moçambique i sydöstra Afrika. 

Exakta dödssiffror finns ännu inte men i Moçambique, Malawi, Zimbawe och Tanzania rapporteras hundratals människor ha förlorat sina hem. 

Och än är inte förödelsen över. 

Samtidigt som siffran över antalet döda stiger rapporterar CNN om hur människor desperat försöker komma undan översvämningarna efter de kraftiga skyfallen i området. 

Efter kraftigt och långvarigt regnväder har Moçambique drabbats av stora översvämmningar.
Foto: EMIDIO JOZINE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I trädtoppar och på tak klamrar sig människor fast för att undkomma det sex meter djupa vattnet som täcker vissa delar av det olycksdrabbade området. 

– Tusentals barn har blivit fullkomligt uppslukade av vattnet. På många platser syns inte tak och trädtoppar på grund översvämningarna, berättar Machiel Pouw, en av de ansvariga vid Rädda Barnen i Moçambique.

Kommer bli kraftigare 

När vattentemperaturen stiger upplever vi i Sverige ofta åskoväder under sommarhalvåret. 

Då fukt trycks upp från vattnet bildas ett lågtryck som sedan drar in över landet. 

På samma sätt bildas en tropisk orkan, även kallat cyklon. 

– Det är mycket varmare i de här olycksdrabbade områdena och mer vatten trycks upp snabbare vilket resulterar i ett väldigt koncentrerat och kraftigt lågtryck, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Idai uppges vara den kraftigaste cyklonen landet drabbats av på flera år.
Foto: NASA/POLARIS/IBL

Ett snurrande lågtryck, stark vind och extrema mängder regn är vad som karaktäriserar en orkan – något som alltid funnits men som i framtiden förväntas bli betydligt kraftigare. 

– Ju mer vattentemperaturen ökar desto mer förödande kommer de tropiska orkanerna bli. Det betyder inte att de kommer bli fler antal orkaner per år men de som är kan komma att slå till med större kraft. 

Stor förödelse i sydöstra afrika.

Fler länder drabbas 

Moçambique var det land som först drabbades av Idai. 

Trots att den, enligt de första prognoserna, inte var en speciellt kraftig orkan menar FN att 1.5 miljoner människor i landet är direkt drabbade. 

– Det är inte en extremt stark orkan. Men ofta går den här typen av väder inte in över land och det är sällan de går in där någon bor. Det är ett väldigt olyckligt område som Idai slog till emot, säger Tora Tomasdottir.

Tidigare år har Asien varit den världsdel som till störst del drabbas av orkaner högst upp på den 5-gradiga skalan över orkanstyrka. 

Men i och med att vattentemperaturen ökar väntas även länder som Moçambique, Tanazania och Malawi drabbas av allt starkare orkaner. 

– Det betyder inte att fler kommer gå in över land eller där någon bor men i de fall där de gör det kan det vara förödande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.