Meteorologen: Därför är det så mörkt i dag

Stockholm 08.55, tio minuter efter soluppgången på torsdagen.
Foto: Privat
Dyster dag. Bilden tagen 10.55 i Stockholm på torsdagen.
Foto: Privat

Tekniskt sett går vi mot ljusare tider.

Men torsdagen den 28 december är ändå en av de mörkaste dagarna på länge.

– Det beror på tjocka moln helt enkelt, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Vintersolståndet inträffade i år den 21 december klockan 17.28. Sedan dess har dagarna blivit ett par minuter längre, i södra halvan av landet.

Hade solen tagit sovmorgon?

Längst i norr råder polarnatten ett tag till. Men där han man åtminstone snö på marken som lyser upp tillvaron lite.

På torsdagen gick solen upp 08.45 i Stockholm. Men liksom på många andra platser fick man en känsla av att den försovit sig.

Det ville liksom inte bli ljust den här dagen. Hur förklaras detta väderfenomen?https://twitter.com/malinsbox/status/946296653178433536

– Jag har ingen vettigare förklaring än att det är tjocka moln i samband med ett nederbördsområde som drar fram över landet, svarar meteorologen Johan Groth och fortsätter:

– Detta plus att vi ännu är inne i den absolut mörkaste årstiden och att det inte finns någon snö i södra delen av landet, som kan hjälpa till att lysa upp underifrån.

Tjocka moln och aska från skogsbränder

Många har reagerat på den mörka dagen och minns den 17 oktober då det var extremt ljusfattigt.

Detta visade sig enligt meteorologerna bero på att aska från skogsbränder i södra Europa förts med vindarna upp till våra breddgrader. https://twitter.com/Flickrsteffe/status/946307010332647425

– Den dagen hade vi väldigt tjocka moln med inslag av sot och aska från skogsbränderna i Portugal som tagits upp i molndropparna. Det var extremt, förklarar Johan Groth.

I samband med den mörka dagen 17 oktober 2017 rapporterades om andra mystiska fenomen som senare sattes i samband med de tjocka askmolnen.

Falskt brandlarm på SAS-plan

Bland annat gick larmet på Arlanda flygplats sedan besättningen ombord på en SAS-flight från Malmö inför landning uppgett att man känt röklukt i kabinen.

Det var dock ingen brand ombord, utan sannolikt brandröken från Portugal som sugits in i kabinen. Flygplanet kunde landa utan problem.

Vad tycker du om mörkret?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.