Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meteoriter har träffat centrala Ryssland

Foto: Youtube

En serie explosioner har inträffat till följd av en eller flera meteoriter träffat centrala Ryssland, skriver ryska tv-kanalen RT.com.

Cirka 1 200 människor skadades, meddelar det ryska inrikesdepartementet i ett uttalande enligt Interfax.

Enligt ryska forskare vägde meteoren runt tio ton. 

Explosionerna ägde rum i Tjejlabinskregionen, cirka 150 mil öster om Moskva. 

De brinnande meteoritpartiklarna som föll från skyn under morgontimmarna ledde till stor förvirring och oro bland boende i städer som Tjeljabinsk, Jekaterinburg och Tjumen.

Enligt vittnen skakade husen och fönster exploderade när partiklarna träffade jorden. 

Meteoriten, eller meteoriterna, ska ha kraschat in i en vägg nära en zinkfabrik och stadens internet och mobilnät har drabbats av störningar. 

Vid 10-tiden, svensk tid kom uppgiften att bitar av en meteorit har hittats i en sjö i närheten av Tjebarkul, väster om Tjeljabinsk, uppger regionens guvernör enligt ryska medier enligt TT.

Flera explosioner inträffade

Vittnen säger att explosionen var så kraftig att det var som en jordbävning och ett åskoväder på samma gång. Stora stråk av rök på syntes på himlen och några ska även ha sett ett brinnande föremål falla mot marken.

– Något började explodera i luften och landade sedan på marken. Ett svart moln ligger över staden. Folk trodde att kriget har kommit, säger ett ögonvittne boende utanför Tjeljabinsk till Interfax.

Den ryska vetenskapsakademin uppskattar meteorens storlek till tio ton. Akademin sa i ett uttalande, enligt AP, att meteoriten kom in i jordens atmosfär med en hastighet av minst 54 000 kilometer i timmen och splittrades mellan 30 och 50 kilometer över jorden.

En källa inom det militära säger till den lokala tidningen Znak att luftvärnet sköt sönder meteoren när den låg på 20 kilometers höjd. Uppgifterna är inte bekräftade.

Regionen är centrum för en stor del av Rysslands tunga industri och hyser bland annat atomanläggningen Majak. Rysslands atommyndighet Rosatom uppger att läget på samtliga anläggningar är "normalt", enligt AFP.

Över 700 skadade

På Tjejlabinsk hemsida uppmanas invånarna att hämta sina barn från skolan och stanna hemma i största möjliga mån.

Polisen uppges vara i högsta beredskap och har inlett ett arbete för att skydda viktig infrastruktur. 

Enligt ryska tv-kanalen RT utbröt panik i tre städer, där bland annat hus skakade av explosionerna.

Cirka 1 200 människor skadades när meteoritsvärmen slog ned, meddelar det ryska inrikesdepartementet i ett uttalande enligt Interfax.

 Vid 13.30, svensk tid, var krisberedskapsmyndighetens högste chef, Vladimir Puchkov, på väg till Tjeljabinsk för att ha ett brådskande möte med den regionala guvernören.

Över 40 människor har lagts in för sjukhusvård efter meteorregnet, varav 13 barn, säger Tjeljabinsk-regionens sjukvårdsminister Marina Moskvitjeva enligt Interfax, rapporterar TT.

Totalt har nästan 1 000 personer sökt vård.

20 000 hjälparbetare ska ha mobiliserats i området, skriver RT med hänvisning till katastrofmyndigheter. Tre flygplan spanar över de drabbade städerna.

Minnen av Tunguska

• Torsdagens regn av rymdsten påminner om en av de största rymdrelaterade händelserna på Jorden i modern tid – den vid Tunguska i den sibiriska ödemarken 1908.

• Många teorier snurrar, men det förmodas handla om en stor meteor eller asteroid som exploderade i skyn. Den sibiriska himlen lystes upp i dagar, marken började skaka och tryckvågen svepte omkull djur och bönder tusentals kilometer bort. Träd fälldes på en yta lika stor som Gotland.

• Att varken meteroitbitar eller någon krater hittats har dock närt vilda spekulationer om allt från en UFO-landning till märkliga experiment på den avlägsna platsen.

• Källa: AFP, NE (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.