Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Metaller från döda ger miljoner

Stora mängder metall blir kvar efter att avlidna kremerats. Bilden är tagen vid Råcksta krematorium i Stockholm 2016.
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Kremering på Skogskyrkogården i Stockholm. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Allt brandtåligt material som blir kvar efter en genomförd kremering måste återvinnas av Svenska kyrkan, enligt en lagändring från 2016. 

I dag, tre år senare, räknar man med att 60 ton metall, exempelvis titan samlats in och återvunnits sedan lagen trädde i kraft, rapporterar SR P4 Östergötland. 

Enligt det avtal som finns mellan Svenska kyrkan och det företag som ansvarar för återvinningen, Fönix miljö AB, ska 80 procent av överskottet från återvinningen gå till Allmänna Arvsfonden. 

Efter 15 månader hade 67,7 miljoner kronor överförts och sammanslaget med 2018 års beräknade vinster har Allmänna Arvsfonden  fått uppemot 100 miljoner kronor.

”Vi märker det tydligt”

En stor del av metallerna kommer ifrån proteser och implantat.

– Vi märker det tydligt. Ungefär hälften av det materialet vi behandlar är ju från proteser, säger Åge Matre, vd på Fönix miljö AB till P4 Östergötland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.