Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Merkel mötte Xi – enades om nytt klimatsamarbete

Foto: CHRISTIAN MARQUARDT / STELLA PICTURES/DDP IMAGES POOL ACTION PRESS
Foto: XIE HUANCHI / AP TT NYHETSBYRÅN

Det var ett toppmöte i coronavirusets skugga.

Tysklands förbundskansler Angel Merkel mötte under måndagen Kinas president Xi Jinping via länk – och enades bland annat om ett fördjupat samarbete inom klimat och miljö.

Det var tänkt att bli en av höjdpunkten för Angela Merkel denna höst, då Tyskland håller i ordförandeskapet i EU. Ett toppmöte mellan EU och Kina i Leipizig.

Stats- och regeringscheferna för EU:s alla 27 länder skulle delta i det tre dagar långa toppmötet, liksom förstås Kinas ledare, president Xi Jinping.

Men ingen av dem var på plats denna dag i Leipzig. Toppmötet hade krympt ihop till en dag och allt skedde via ett videomöte där Merkel, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel talade för EU.

Mötet handlade främst om affärsrelationerna mellan Kina och EU. Målet var ett investeringsavtal som ska vara klart före årets slut, där EU vill tvinga Kina att göra det lättare för europeiska företag att verka i Kina. Parterna kom också överens om fördjupat samarbete inom klimat- och miljöområdet.

Relationerna mellan Kina och EU har inte försämrats lika mycket som de kinesisk-amerikanska relationerna på senare tid – men klimatet har blivit svalare. 

Efter ett videomöte med Xi och premiärminister Li Keqiang i juni, konstaterade exempelvis Charles Michel att:

– Vi måste inse att vi inte delar samma värderingar, politiska system eller inställningen till internationellt samarbete.

Kallar Kina för ”systemisk rival”

EU-kommissionen började redan i fjol kalla Kina för en ”systemisk rival” som försöker sprida en ”alternativ statsskicks modell.”

För Kina är det viktigt att försöka slå in en kil mellan USA och EU och övertyga EU att inte slå in på USA:s mer Kina-kritiska linje. Kina oroar sig bland annat över att flera länder - likt USA - valt att blockera den kinesiska telekomjätten Huawei när de bygger sina nya 5G-nät.

Relationerna mellan Kina och EU har också försämrats över utvecklingen i Hongkong med de nya kinesiska säkerhetslagarna och behandlingen av muslimska uigurer i den kinesiska provinsen Xinjiang. 

Hör Expressens Mats Larsson om en ny bok som varnar för Kinas krigsstyrka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.