Angela Merkel träffade på måndagen den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu. Foto: Stringer / Epa / TtAngela Merkel träffade på måndagen den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu. Foto: Stringer / Epa / Tt
Angela Merkel träffade på måndagen den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu. Foto: Stringer / Epa / Tt
Samtalet ska ha gällt hur man ska lösa den rådande flyktingsituationen. Foto: Stringer / Epa / TtSamtalet ska ha gällt hur man ska lösa den rådande flyktingsituationen. Foto: Stringer / Epa / Tt
Samtalet ska ha gällt hur man ska lösa den rådande flyktingsituationen. Foto: Stringer / Epa / Tt

Merkel förhandlar med Turkiet om flyktingar

Publicerad

Under måndagen träffades Angela Merkel och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Enligt AP Samtalsämnet var flyktingsituationen och hur man ska göra för att reducera antalet flyktingar i Europa.

– Vi måste vara förberedda på att på ett lagligt sätt ta emot en viss flyktingkvot, säger Angela Merkel i ett videomeddelande.

Den tyska förbundskanslern befinner sig för närvarande i den turkiska huvudstaden Ankara. Där träffade hon under måndagen Ahmet Davutoglu, Turkiets premiärminister.

De samtalade under dagen om flyktingssituationen. Så sent som i november nådde Turkiet och EU en överenskommelse som gick ut på att Turkiet öka ansträngningarna för att komma åt flyktingsmugglare.

I gengäld fick man tre miljarder euro som bland annat ska hjälpa flyktingarna på plats i landet.

Kritiserar Ryssland

Och dagens samtal verkar ha varit fruktsamma.

Som en följd av den syriska regimens bombningar av Aleppo, som har understötts av Ryssland, flydde närmare 30 000 personer staden på väg mot Turkiet.

Vid en gemensam presskonferens under eftermiddagen meddelade den turkiska premiärministern att de 30 000 flyktingarna kommer att få komma in i Turkiet. Enligt Reuters passade Davutoglu även på att tillägga att man inte kommer att tolerera att Ryssland understödjer flera flygbombningar.

Angela Merkel uttalade sig även hon om Ryssland, och fördömde deras agerande i Syrien.

– I resolutionen som antogs i december kräver FN:s säkerhetsråd att båda sidor avbryter alla attacker på civila och civila mål. Det gäller framför allt flygbombningar och det står skrivet väldigt tydligt i den resolution som även Ryssland stod bakom, säger Merkel under presskonferensen enligt Reuters.

Vill se mindre byråkrati

Hon kommenterade även att de pengar som EU nu bistår Turkiet med måste komma till användning snarast.

– Det hjälper inte ett syriskt flyktingbarn här när vi säger att vi har skänkt tre miljarder euro, de måste se effekt snabbt. Vi måste säkerställa att det inte finns alltför många byråkratiska hinder, säger Merkel.

Enligt AP befinner sig i dag 2,5 miljoner syriska flyktingar i Turkiet. Man har tidigare konstaterat att man har nått en gräns för mottagandet, men samtidigt pekar man på att man kommer att fortsätta att tillhandahålla skydd för anländande flyktingar.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag