Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Merkel chockade med urringning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Angela Merkel besökte det nya operahuset i Oslo för en veckan sedan. Hennes urringning väckte stor uppståndelse - över hela Europa.
Foto: Scanpix

Tysklands förbundskansler Angela Merkel chockade med sin vågade urringning när hon besökte det nya operahuset i Oslo för en vecka sedan. 

Nu talar Merkel ut om klädvalet. 

- Det hade aldrig blivit sån här uppståndelse om jag hade varit man, säger hon till tv-kanalen ZDF.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte invigningen av det nya operahuset i Oslo förra helgen. Merkel, som i vanliga fall klär sig strikt, var klädd i en aftonklänning – med vågad urringning. Reaktionerna lät inte vänta på sig. 

 – Detta hänger samman med att Tysklands förbundskansler är en kvinna. Det hade aldrig i livet blivit så här mycket uppståndelse om regeringschefen hade varit en man, säger Merkel till ZDF.

Förvånad

 Angela Merkel menar att kvinnliga politiker ofta får utstå den här sortens reaktioner. 

 Urringningen väckte uppståndelse så långt bort som i Turkiet. 

 – Förbundskanslern är förvånad att aftonklänningen har väckt sådan uppståndelse, säger Merkels talesman Thomas Steg till norska VG. 

 – Men vad kan man göra när världen inte har annat att prata om än en aftonklänning?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.