Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Angela Merkel avgår efter 18 år

Foto: MAXIM SHIPENKOV / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Angela Merkel avgår som partiordförande för CDU, rapporterar tyska tidningen Fokus.

Beskedet kom mindre än ett dygn efter söndagens valfiasko i delstatsvalet i Hessen.

– Jag kommer inte kandidera som CDU-ordförande igen. Den här perioden som förbundskansler blir min sista, säger Angela Merkel vid en presskonferens.

Nu kandiderar partikamraterna Annegret Kramp-Karrenbauer och Jens Spahn till posten som ny partiordförande, uppger tyska tv-kanalen NTV.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, 64, ställer inte upp för omval som ny partiordförande för Kristdemokratiska unionen CDU vid partiets kongress 8 december.

Hon meddelade sitt beslut i samband med ett partistyrelsemöte på måndagen, uppger Fokus. 

Men Merkel planerar samtidigt att fortsätta vara förbundskansler till nästa ordinarie val, hösten 2021 meddelade hon på en presskonferens vid lunchtid på måndagen.

– Jag kommer inte kandidera som CDU-ordförande igen. Den här perioden som förbundskansler blir min sista, säger Angela Merkel vid en presskonferens.

Därefter avslutar hon sin politiska karriär:

– Vid valet 2021 kommer jag inte ställa uppsom kandidat till förbundskanslerposten, jag kommer inte heller kandidera till riksdagen. Jag kommer inte kandidera till några ytterligare politiska uppdrag, säger Angela Merkel.

Fiasko för CDU i två delstatsval

Beskedet kom mindre än ett dygn efter att det stod klart att Angela Merkel och CDU tappade stort i söndagens delstatsval i Hessen, där partiet backade från 38,3 procent till 27,2 procent. 

Resultatet följde samma trend som visade sig redan för två veckor sedan när det hölls delstatsval i Bayern. Där backade CDU:s stödparti CSU från 47,7 till 37,2 procent.

– Det kommer lite oväntat men efter delstatsvalet i Hessen där det återigen gick dåligt för CDU. Det är viktigt att påpeka att hon sitter kvar som förbundskansler, säger Mats Larsson, Expressens utrikeskommentator.

Kramp-Karrenbauer och Merz vill efterträda Merkel

Han fortsätter:

– Det är början på slutet av eran Angela Merkel som vi ser.

Bara timmar efter uppgifterna om att Angela Merkel inte kommer fortsätta som CDU-ordförande började partikamrater till henne meddela att de kandiderar till posten som hennes efterträdare.

Annegret Kramp-Karrenbauer, i dag partisekreterare för CDU, vill enligt NTV bli ny partiordförande. Även nuvarande hälsoministern Jens Spahn kandiderar till posten, bekräftar Angela Merkel vid presskonferensen.

CDU sitter i nuläget i regering tillsammans med det socialdemokratiska partiet SPD och sitt konservativa systerparti CSU i Bayern. Partierna kom överens om koalitionen efter drygt fyra månader av intensiva förhandlingar efter det tyska regeringsvalet hösten 2017.

Regeringskriser och internt motstånd

Men samarbetet har varit skakigt och de senaste månaderna har regeringen skakats av flera kriser.

Den största konflikthärden har varit migrationsfrågan och när CSU i somras meddelade att de ville börja avvisa flyktingar ledde det till många och långa extramöten för att hålla ihop koalitionen.

Samtidigt har det funnits ett internt uppror mot Merkel inom CDU.

När partiet tidigare i höst skulle rösta om att förnya manadet för Angela Merkels högra hand, gruppledaren Volker Kauder, trodde många att utgången var given. Men i stället röstades Kauder bort och Merkel förlorade en av sina närmast förtrogna.

– Det här är demokratins timme och där ingår också nederlag, det kan man inte skönmåla, sade Angela Merkel efter att resultatet blev klart enligt Dagens Nyheter.

Angela Merkel har varit partiordförande för CDU i 18 år. Hon har varit Tysklands förbundskansler sedan 2005 och leder i nuläget sin fjärde regering som tillträdde 14 mars 2018. Angela Merkel har många gånger beskrivits som Europas egentliga ledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.