Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Meri startade mottagning för könsstympade kvinnor

Meri Liljegren är nominerad till Stora mammapriset som delas ut av Expressen under Mammagalan på mors dag den 26 maj. Foto: Privat

När gynekologen Meri Liljegren, 72, i början av 90-talet för första gången mötte en kvinna som var könsstympad hade hon ingen aning om vad det var hon såg.

Hon förstod dock att hon var tvungen att läsa på om ämnet, vilket senare ledde till att Amelmottagningen öppnade som den första av sitt slag i Sverige.

Nu är hon nominerad till Stora mammapriset som delas ut av Expressen under Mammagalan på mors dag den 26 maj.

Som en blixt från klar himmel visste Meri Liljegren, 72, redan som sjuåring att hon ville bli doktor och att hon ville hjälpa kvinnor från andra länder.

I början av 90-talet började Meri jobba som gynekolog i en förort till Stockholm. I samma veva blev en grupp nyanlända från Somalia placerade i området.

Det var då Meri stötte på en könsstympad kvinna för första gången.

– Jag minns när hon satte sig i gynekologstolen. Jag hade aldrig sett något liknande, hela jag var ett frågetecken, säger Meri.

Kvinnan berättade för Meri att det var så alla kvinnor från Somalia såg ut och att detta var deras tradition.

– Där och då föll polletten ned, att jag måste ta reda på allt jag kan om det här.

Startade första mottagningen i Sverige av sitt slag

Sagt och gjort började Meri läsa på så mycket hon kunde om könsstympning.

Hon förstod snabbt att det var en starkt rotad tradition som inte var bra för kvinnornas hälsa och att det till och med kunde vara skadligt.

– Jag kände att vi måste göra någonting åt det och hjälpa dem som har besvär, säger Meri.

Meri började senare jobba på Södersjukhuset i Stockholm och blev ombedd att ta hand om ungdomsverksamheten där. Men när ett mejl från klinikchefen damp ner i inkorgen med en förfrågan om det fanns en mottagning dit könsstympade kvinnor kunde vända sig var Meri snabb på bollen.

– Jag rusade till honom och berättade att det inte fanns någon men att vi kunde starta en här och så gjorde vi det.

Det var då Amelmottagningen startade som var den första mottagningen i Sverige av sitt slag. På mottagningen utbildas såväl personal som patienter om könsstympning. 

– Det är mycket som man behöver upplysa om och det kan man göra på olika sätt, antingen i grupp eller enskilt, säger Meri.

NOMINERAD TILL STORA MAMMAPRISET

Namn: Meri Liljegren

Bor: Stockholm

Yrke: Jobbar fortfarande lite på Södersjukhuset, men är mestadels pensionär

Förebild: ”Elise Ottesen Jensen hon grundade RFSU och det var hon som påverkade hela min yrkesverksamma framtid.”.

Livsråd/motto: ”Ge aldrig upp, det går alltid att finna en väg framåt – det finns alltid småvägar framåt.”

Nominerad för: Startade Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm vilket var den första mottagningen i Sverige att erbjuda könsstympade kvinnor hjälp.

STORA MAMMAPRISET – PRISET SOM HYLLAR SVERIGES MAMMOR

På morsdag den 26 maj delas Expressens Stora mammapris ut för andra året i rad på Mammagalan i kanal 5 med start 20:00. Vinnarna utses av en jury som består av artisten Lina Hedlund, Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius, skådespelaren Bahar Pars, programledaren Kodjo Akolor, samt Expressens krönikör och reporter Atilla Yoldas.

 

Galan i kanal 5 leds av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren.

 

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor til 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma i hyddan. Hämta ett fint morsdagskort på läkarmissionen.se.