Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mer regn väntas - nya varningar från SMHI

Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Regnet fortsätter att ösa ner i Sveriges södra halva.

Målilla i Kalmar län leder nattens regnliga med 32,9 millimeters nederbörd.

– Det har regnat oavbrutet sedan i går eftermiddag, säger Thorbjörn Svahn, informationsansvarig på Hultsfreds kommun.

SMHI:s regnvarningar ligger kvar sedan i går. Det finns risk för lokala översvämningar och vattenplaning på vägarna. Regnvädret drog in över Skåne på söndagseftermiddagen. Under natten har det avancerat norrut och berör nu både Götaland och Svealand.

– Det lär regna i de här områdena fram till midnatt innan det börjar avta. Det fortsätter droppa även i morgon, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Klass 1-varningarna gäller norra Götaland samt Örebro och Sörmlands län. Där kan det komma upp mot 35 millimeter regn.

Värst i Målilla

Men även längre söderut är det riktigt blött. Målilla i Kalmar län leder regnligan med 32,9 millimeter nederbörd, tätt följt av Växjö med 28 millimeter.

– Det har regnat oavbrutet sedan i går eftermiddag, men det har aldrig varit några skyfall. Innan var dammar väldigt torrlagda så det här behövdes. Hittills har det inte varit några problem med översvämningar eller liknande, säger Thorbjörn Svahn, informationsansvarig på Hultsfreds kommun.

I Norrland är det inte lika dramatiskt väder. Södra Norrland kan räkna med växlande molnighet och mest uppehåll medan det längre norrut ser ut att bildas en del regnskurar under dagen.

– I regnområdena är det omkring 10 grader, medan det är varmast uppe kring Jämtland, Västerbotten och Norrbotten med 16-17 grader. Vi nere i söder får alltså dras med låga temperaturer. Det är ingen riktig junivärme, säger Emil Björck.

Det blir bättre

Under natten kommer de intensiva skurarna att avta och temperaturerna stiger under morgondagen.

– Tittar vi framåt i veckan ser onsdag till fredag ganska lovande ut om man söker sommarvärme. Det blir 20 grader och sol på flera håll men något stabilt högtryck ser vi inte än.

Uppehållet blir dock kortvarigt. Lagom till helgen väntas ett nytt regnområde passera österut över landet.