Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mer plast än fisk i haven 2050

Fiskare i Filippinerna med sin fångst, på stranden syns mängder med gammalt skräp och plast.
Foto: Francis R. Malasig / Epa / Tt

Mängden plastavfall i världshaven ökar i en rasande takt.

Om inget görs kommer det finnas mer plast än fisk i haven år 2050, enligt en ny rapport.

En sopbilslast med plast – varje minut. Det är vad den uppskattade, årliga mängden plastavfall som sprids i haven – minst åtta miljoner ton – motsvarar, enligt den brittiska världsomseglaren Ellen MacArthurs välgörenhetsstiftelse.

Och enligt den rapport som organisationen presenterade under Världsekonomiskt forum, som just nu pågår i schweiziska Davos, så kommer mängden plast i haven framöver att öka i en allt snabbare takt, om inte industrin blir bättre på att ta tillvara den plast som produceras. 2030 beräknas spridningen motsvara två sopbilar per minut, och 2050 hela fyra sopbilar i minuten.

Om prognosen skulle besannas kommer all plast i haven att år 2050 väga tyngre än världens samlade fiskbestånd.

Täpper igen gälar

Vad plasten i haven kan få för miljöeffekter på sikt vet forskarna än så länge inte så mycket om. Men enligt rapporten finns det anledning att befara "djupgående negativa effekter på marina ekosystem".

– Dels är kemikalierna i plasten ett problem. Sedan är det ju också ett mekaniskt problem, att partiklarna täpper igen gälar och matsmältningsorgan på fiskarna, säger Anna Lennquist, doktor i ekotoxikologi verksam vid miljöorganisationen Chemsec.

– Det är också lätt att föroreningar som finns i vattnet, kemikalier som kanske inte fanns i plasten från början, plockas upp av de här partiklarna, och att det blir ett aggregat som är problematiskt.

Mest förpackningar

Plast finns i alltifrån konsumentelektronik till bilar och flygplan. Men merparten av den plast som sprids i naturen är förpackningar. Bara 14 procent av alla plastförpackningar återvinns. En stor andel förbränns men så mycket som en tredjedel samlas inte in överhuvudtaget, enligt rapporten.

Men ökad återvinning är inte den självklara lösningen på problemet med plaster i haven, enligt Anna Lennquist. En mer hållbar lösning skulle vara skapandet av plastmaterial utan så kallade ftalater och andra problematiska kemikalier, som även är nedbrytbara.

– Återvinning är jättebra. Men den plast man använder i dag är inte alltid så bra att den bör återvinnas.


TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.