Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mer än 100 operationer har ställts in efter materielkaos

Chefsläkaren Mikael Köhler om materielbristen i regionen: ”Jag vill be om ursäkt”
Sjukhus har tvingats ställa in fler än 100 operationer i de drabbade regionerna på grund av materialbrist.Foto: Colourbox
Akademiska sjukhuset i Uppsala är ett av de drabbade sjukhusen.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Materielbristen inom vården fortsätter. 

Sjukhus har tvingats ställa in fler än 100 operationer i de drabbade regionerna – och kaoset fortsätter den kommande veckan.

– Vi ser ingen förbättring alls, säger Akademiska sjukhusets chefsläkare Mikael Köhler till SVT.

Samtidigt menar Apotekstjänst att leveransproblemen beror på att större beställningar än avtalat gjorts.

Första oktober bytte regionerna i Uppsala, Örebro, Västmanland, Dalarna och Sörmland leverantör av sjukvårdsmateriel.

Kaos utbröt och till exempel har totalt 100 operationer ställts in i Uppsala och Västmanland på grund av brist på nödvändiga förbrukningsartiklar. 

Dessutom är minst 75 planerade operationer inställda från måndag.

– Det kommer att ta långt tid innan problemen är lösta, vi ser ingen förbättring alls, säger Akademiska sjukhusets chefsläkare Mikael Köhler, till SVT.

Akademiska sjukhusets chefsläkare Mikael Köhler.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Apotekstjänst: ”Större beställningar”

Det kritiserade bolaget Apotekstjänst, som tog över leveranserna, förklarar leveransproblemen med att sjukhusen gjort större beställningar än avtalat. 

Men, enligt SVT, innehåller avtalet inga fastslagna nivåer – däremot varningar om att volymerna kan bli lägre eller högre än tidigare. 

SVT:s granskning slår även fast att bolaget hänvisade till en liknande förklaring 2013 – men då menade man att beställningarna var för små.

”När vi övertog uppdraget den 1 oktober var beställningsvolymerna cirka 30 procent högre än vad som är avtalat. Under de senaste dagarna har beställningsvolymerna varit betydligt högre än uppdragsbeskrivningen”, står det i bolagets senaste pressmeddelande.

Apotekstjänst kritiserat redan 2013

För sex år sedan, 2013, fick Apotekstjänst hård kritik för stora problem kring sin distribution av dosförpackade läkemedel. Bolaget hamnade då också i ekonomisk knipa. 

Under måndagen ska det hållas ett extra sammanträde med Varuförsörjningsnämnden. Dit är Apotekstjänst vd kallad för att svara på frågor.

LÄS MER: Inte hängt med? Här finns allt du behöver veta om materialkrisen

Sjukhusen står still – vinsten går till rosteri:

Frida Sundkvist berättar om sin granskning om Apotekstjänst AB:s mångmiljonvinster, och där sjukhusen står still – vinsten går till rosteri.