Mentor Alija, 21 och hans bror Mensur Alija, 19, är häktade misstänkta för brandattentatet mot konstnären Lars Vilks hus.
Mentor Alija, 21 och hans bror Mensur Alija, 19, är häktade misstänkta för brandattentatet mot konstnären Lars Vilks hus.

Mensur Alija, 19, nekar till Vilksattentatet

Publicerad
Uppdaterad
Den yngre av bröderna nekar till att ha försökt bränna ner Lars Vilks hus. Men inför häktningsdomaren satt han i rullstol, svårt brännskadad på överkroppen.
- Otur, säger advokaten till Helsingborgs Dagblad.
19-årige Mensur Alija misstänks för att, tillsammans med sin 21-årige bror Mentor Alija, ha kastat brandbomber mot konstnären Lars Vilks hus förra lördagen.
I fredags fördes han in till häktningsdomaren i rullstol. Han hade vänsterarmen i bandage och alla fingrar utom ett på högerhanden var lindat.
- Jo, oturligt nog har min klient fått sina skador vid ungefär samma tidpunkt som brandattacken mot Lars Vilks, dock på en helt annan ort, säger Ulf Juhlin, 19-åringens försvarsadvokat, till Helsingborgs Dagblad.
Polisen grep mannen i söndags när han vårdades för brännskadorna på Helsingborgs lasarett. Han vill inte säga hur han fick brännskadorna. Enligt försvarsadvokaten planerar Mensur Alija att berätta det vid en eventuell rättegång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag