Monika Orski, ordförande i Mensa Sverige, föreningen för folk med hög IQ, sågar sina medlemmar internt i en sluten Facebook-grupp efter ett fylleslag på stadshotellet i Eskilstuna: "Ni är en skam, och förtjänar inga bättre skällsord än jävla idioter." Foto: Mensa
Monika Orski, ordförande i Mensa Sverige, föreningen för folk med hög IQ, sågar sina medlemmar internt i en sluten Facebook-grupp efter ett fylleslag på stadshotellet i Eskilstuna: "Ni är en skam, och förtjänar inga bättre skällsord än jävla idioter." Foto: Mensa

Mensas fest avbruten av polis – 400 på hotell

Publicerad

Det gick så vilt till efter det att Mensa, föreningen för människor med hög IQ, hade haft årsmöte att personalen på Stadshotellet i Eskilstuna fick tillkalla väktare – som ringde polisen.

Först då kunde fylleslaget avbrytas.

– Vi vill verkligen inte att något hotell ska bli lidande för att de har hyrt ut en konferenslokal till oss, tvärtom, säger Mensa Sveriges ordförande Monika Orski.

 

Mensa Sverige, föreningen där det krävs en hög intelligensnivå för att få bli medlem, hade från torsdag till lördag en årsträff i Eskilstuna. 400 medlemmar var på plats och deltog i seminarier, spelkvällar och trivselträffar.

Men avslutningen blev inte så trevlig som det var tänkt. Enligt Eskilstuna-Kuriren spårade festen ur när Mensa-medlemmar drack medhavd sprit, levde rövare i korridorerna, tog sig in i ett låst konferensrum och spelade trummor klockan fyra på söndagsmorgonen.

Monika Orski, ordförande i Mensa Sverige, var själv med på årsträffen, men inte på det hårda festande som ledde till att polisen fick rycka ut och avbryta fylleslaget.

"Jävla idioter"

Hon blev så besviken och arg över sina föreningsmedlemmars blöta natt att hon i ett inlägg i en sluten Facebookgrupp, som skapats för årsträffen, riktar skarp kritik mot dem som betett sig illa.

Hon skriver där, enligt Eskilstuna-Kuriren: "Ni är en skam, och förtjänar inga bättre skällsord än jävla idioter."

"De festade ute i korridorerna på hotellet och det får man inte göra hos oss", säger Annika Åkerblad, hotelldirektör på Elite stadshotell i Eskilstuna, till Eskilstuna-Kuriren.Foto: Elite Hotels/Pressbild

Ord och inga visor.

– Jag kommunicerar inte med våra medlemmar genom Expressen. Jag gör det i föreningens kanaler och då kan man uttrycka sig på olika sätt i olika sammanhang, säger Monika Orski.

Väktare kallade på polis

Annika Åkerblad, hotelldirektör på Elite stadshotell i Eskilstuna, konstaterar att Mensas fest gick över styr och säger till Eskilstuna-Kuriren:

– De festade ute i korridorerna på hotellet och det får man inte göra hos oss. Personalen kände sig tvungna att kalla in Securitas som vi har avtal med och Securitas valde att kalla in polisen.

Monika Orski:

– Sådant är jättetrist. Men jag vet inte om det här är medlemmar, och är det så kommer vi att göra vårt bästa för att det inte händer igen på föreningens träffar. Det är fortfarande så att det är vuxna människor som själva har bokat sina hotellrum och föreningen hyr konferensrum.

Polisen behövde inte gripa någon.

"Det är väldigt tråkigt"

– Om det är så illa att det blir en polissak är det något för rättsväsendet och inte för oss. Vi kan bara säga att det är väldigt tråkigt. Vi har lite drygt 6 500 medlemmar och de flesta jag har träffat är alldeles fantastiska, men på 6 500 medlemmar kommer det att finnas en och annan som inte kan bete sig, säger Monika Orski.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag