Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mensas fest avbruten av polis – 400 på hotell

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Monika Orski, ordförande i Mensa Sverige, föreningen för folk med hög IQ, sågar sina medlemmar internt i en sluten Facebook-grupp efter ett fylleslag på stadshotellet i Eskilstuna: "Ni är en skam, och förtjänar inga bättre skällsord än jävla idioter."
Foto: Mensa

Det gick så vilt till efter det att Mensa, föreningen för människor med hög IQ, hade haft årsmöte att personalen på Stadshotellet i Eskilstuna fick tillkalla väktare – som ringde polisen.

Först då kunde fylleslaget avbrytas.

– Vi vill verkligen inte att något hotell ska bli lidande för att de har hyrt ut en konferenslokal till oss, tvärtom, säger Mensa Sveriges ordförande Monika Orski.

Mensa Sverige, föreningen där det krävs en hög intelligensnivå för att få bli medlem, hade från torsdag till lördag en årsträff i Eskilstuna. 400 medlemmar var på plats och deltog i seminarier, spelkvällar och trivselträffar.

Men avslutningen blev inte så trevlig som det var tänkt. Enligt Eskilstuna-Kuriren spårade festen ur när Mensa-medlemmar drack medhavd sprit, levde rövare i korridorerna, tog sig in i ett låst konferensrum och spelade trummor klockan fyra på söndagsmorgonen.

Monika Orski, ordförande i Mensa Sverige, var själv med på årsträffen, men inte på det hårda festande som ledde till att polisen fick rycka ut och avbryta fylleslaget.

"Jävla idioter"

Hon blev så besviken och arg över sina föreningsmedlemmars blöta natt att hon i ett inlägg i en sluten Facebookgrupp, som skapats för årsträffen, riktar skarp kritik mot dem som betett sig illa.

Hon skriver där, enligt Eskilstuna-Kuriren: "Ni är en skam, och förtjänar inga bättre skällsord än jävla idioter."

"De festade ute i korridorerna på hotellet och det får man inte göra hos oss", säger Annika Åkerblad, hotelldirektör på Elite stadshotell i Eskilstuna, till Eskilstuna-Kuriren.
Foto: Elite Hotels/Pressbild

Ord och inga visor.

– Jag kommunicerar inte med våra medlemmar genom Expressen. Jag gör det i föreningens kanaler och då kan man uttrycka sig på olika sätt i olika sammanhang, säger Monika Orski.

Väktare kallade på polis

Annika Åkerblad, hotelldirektör på Elite stadshotell i Eskilstuna, konstaterar att Mensas fest gick över styr och säger till Eskilstuna-Kuriren:

– De festade ute i korridorerna på hotellet och det får man inte göra hos oss. Personalen kände sig tvungna att kalla in Securitas som vi har avtal med och Securitas valde att kalla in polisen.

Monika Orski:

– Sådant är jättetrist. Men jag vet inte om det här är medlemmar, och är det så kommer vi att göra vårt bästa för att det inte händer igen på föreningens träffar. Det är fortfarande så att det är vuxna människor som själva har bokat sina hotellrum och föreningen hyr konferensrum.

Polisen behövde inte gripa någon.

"Det är väldigt tråkigt"

– Om det är så illa att det blir en polissak är det något för rättsväsendet och inte för oss. Vi kan bara säga att det är väldigt tråkigt. Vi har lite drygt 6 500 medlemmar och de flesta jag har träffat är alldeles fantastiska, men på 6 500 medlemmar kommer det att finnas en och annan som inte kan bete sig, säger Monika Orski.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.