Foto: Ola Westerberg / Tt / Scanpix
 Foto: Ola Westerberg / Tt / Scanpix

Menni medskyldig till Stockholmsdåd

Publicerad

Nasserdine Menni bidrog med pengar till den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs dåd i Stockholm 2010.

I dag befann en skotsk jury honom skyldig till finansiering av terrorism.

Den 28-årige irakiskfödde svensken Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i luften mitt under julhandeln i centrala Stockholm 2010. Två andra personer skadades vid dådet.

Polisen säkrade en mobil som Abdulwahab hade på sig, och det visade sig att han hade ringt två samtal till en mobiltelefon i Glasgow tidigare på dagen. Inom några dagar konstaterade polisen att det var Menni som ägde mobiltelefonen. Den algeriskfödde skotten sattes under övervakning och utredningen visade att det fanns flera kopplingar mellan de båda männen, uppger BBC.

Menni greps i mars förra året och åtalades för att ha hjälpt till att finansiera attentatet med 60 000 kronor. Utredningen visade att han hade fört över pengar till Taimour Abdulwahab.

Finansiering av terrorism

Rättegången i Glasgow har hållit på i elva veckor och avslutades i onsdags.

Den jury som suttit i överläggningar under två dagar i domstolen i Glasgow, fattade sitt beslut på fredagseftermiddagen, uppger TT.

Menni befinns skyldig till finansiering av terrorism, men frias för åtalspunkten medhjälp till mord.

Pengar till änkan

Menni träffade Abdulwahab i Luton och de båda männen hade nära kontakt med varandra. De blev allt med radikaliserade.

Menni förde över drygt 60 000 kronor till Abdulwahab – pengar som gick till resor utomlands och till att köpa den Audi som användes vid attentatet i Stockholm. Han skickade även knappt tusen kronor, pengar som var till för Abdulwahabs änka efter dådet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag