Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mellanårsvalet 2018 – allt du behöver veta

Kan republikanernas förlust i representanthuset gynna Donald Trump? Och hur blir det med muren mot Mexiko och Obamacare?

Här får du svar på de viktigaste frågorna om det amerikanska kongressvalet – och nio punkter på hur Trump, USA och omvärlden kan påverkas.

Demokraterna tog över majoriteten i representanthuset från republikanerna för första gången på åtta år. Det innebär att Donald Trump nu kommer få det betydligt svårare att få igenom sin politik. 

Men han behåller – och stärker – majoriteten i senaten. 

Vid 10-tiden svensk tid hade demokraterna 221 platser i representanthuset mot republikanernas 199. 

I senaten är motsvarande siffra 45 mot republikanernas 51, visar CNN:s prognos.

https://datawrapper.dwcdn.net/ZRP7A/1/

 

 

Det här händer nu – och så påverkas Donald Trump

Donald Trump har kampanjat flitigt för republikanerna och stärker nu sin ställning efter jämna race i bland annat Texas och Florida där republikanska senatorer slutligen vann. Florida är dessutom en så kallad ”swing state” som inte har en tydlig partitillhörighet utan tenderar att rösta för olika presidenter.  

Att Trump ökar maktgreppet om senaten men förlorar representanthuset kan också gynna honom. Bland annat pekar statsvetare på att presidenten nu kan beskylla demokraterna för att stoppa hans planerade lagförslag – och eventuella ekonomiska nedgångar de närmaste två åren.

I och med vinsten i representanthuset tar demokraterna över utskott och kan inleda utfrågningar och utredningar, och kan nu även väcka riksrättsåtal. Partiet har redan en lista med 64 punkter på vilka de vill utreda Trump-administrationen, som tidigare har fått nej från den republikanska majoriteten. Även frågan om att presidenten bör redovisa sina skatter har kommit på tal igen.

Sannolikheten att demokraterna drar Trump inför riksrätt är dock inte särskilt stor, såvida inga nya allvarliga anklagelser dyker upp. För att en president ska fällas krävs dessutom minst två tredjedels majoritet i senaten – en kammare där republikanerna har majoritet.

Enligt New York Times Vita huset-korrespondent Maggie Haberman kommer det också att bli kämpigare för Vita husets personal. Trumps administration har redan haft problem att behålla anställda och att nu få kompetens att söka sig till Vita huset kommer att bli en utmaning.

 

Så påverkas amerikanerna och omvärlden

Republikanerna förlorar nu makten att skicka nya lagförslag direkt till Donald Trumps skrivbord med enbart sina egna röster, rapporterar Vox.

Bland annat kan demokraterna stoppa republikanernas planer på nedskärningar i välfärd, matkuponger, sjukvård och socialbidrag, enligt sajten.

Även skattesänkningar för företag och förmögna väntas bli stoppade. Republikanerna kommer förmodligen inte heller kunna stoppa sjukvårdsreformen Obamacare.

Det nya nordamerikanska handelsavtalet USMCA, som ska ersätta NAFTA, väntas bli undertecknat av USA, Kanada och Mexiko i november. Efter det ska kongressen rösta, men detta sker först nästa år och då är den nya kongress på plats med en majoritet demokrater. Utgången är därför oviss.

Även muren mot Mexiko som Donald Trump vill bygga väntas bli en viktig fråga för kongressen som tillträder i januari, skriver CNN.

Framgång för demokrater och minoriteter i mellanårsvalet

Senaten i Texas

Texas har historiskt sett varit en av republikanernas starkaste delstater. Inför årets mellanårsval mötte den tidigare presidentkandidaten Ted Cruz dock stort motstånd i form av Beto O'Rourke, som lyfts fram som en möjlig presidentkandidat till valet 2020.

Cruz höll dock i och vann Texas plats, vilket var en av de bidragande orsakerna till att republikanerna behöll sin majoritet i senaten. 

 En framgång för minoriteterna

Jared Polis blev den första öppet homosexuella mannen i USA:s historia att väljas till guvernör. Samtidigt blev Rashida Tlaib och Ilhan Omar de första muslimska kvinnorna att ta plats i den amerikanska kongressen, Deb Haaland och Sharice Davids de första kvinnorna från ursprungsbefolkningen i kongressen. 

 

 

Barack Obama.Foto: MIAMI HERALD/TNS/ABACA / MIAMI HERALD/TNS/ABACA STELLA PICTURES

 

Vad är mellanårsvalet?

Mellanårsvalet är avgörande för hur stor makt Donald Trump har de kommande två åren.

För demokraterna är valet en chans att ta över kontrollen av en eller bägge kamrarna i kongressen, med möjlighet att vinna majoritet i både representanthuset och i senaten.

För att ta representanthuset behövde demokraterna inför nattens val vinna minst 24 platser från republikanerna.

I senaten var läget betydligt jämnare, med en republikansk fördel med 51-49. Där hade demokraterna dock en betydligt svårare uppgift framför sig, då demokraterna redan hade posterna i 26 av de 35 senatsplatser som stod på spel.

Den sittande presidentens parti har historiskt sett haft det svårt vid första mellanårsvalet och Barack Obamas demokrater förlorade just representanthuset till republikanerna vid valet 2010.