Stjärnkrögaren Melker Andersson var på restaurangen när han hörde explosionen vid Mood-gallerian. Foto: Kristofer SjögrenStjärnkrögaren Melker Andersson var på restaurangen när han hörde explosionen vid Mood-gallerian. Foto: Kristofer Sjögren
Stjärnkrögaren Melker Andersson var på restaurangen när han hörde explosionen vid Mood-gallerian.  Foto: Kristofer Sjögren
"Alla stannade upp, inklusive jag själv", säger han. Foto: Tommy Pedersen"Alla stannade upp, inklusive jag själv", säger han. Foto: Tommy Pedersen
"Alla stannade upp, inklusive jag själv", säger han. Foto: Tommy Pedersen

Melker Andersson:
"Alla stannade upp"

Publicerad

När explosionen i närheten av Mood-gallerian skedde stod stjärnkrögaren Melker Andersson i köket på sin nyöppnade restaurang.

Han berättar om det kaotiska läget inne bland kökspersonalen.

– Alla stannade upp, inklusive jag själv, säger han.

Melker Anderssons företag F12-gruppen driver två restauranger i närheten av Mäster Samuelsgatan där smällen skedde.

Han stod i köket på nyöppnade Mother när han slogs av det kraftiga ljudet.

– Alla i köket stannade upp, inklusive jag själv så klart, säger han.

Enligt honom inträffade explosionen i höjd med Klaratunneln.

– Det var någon som slängde något, säger han.

"Något annat"

Melker Anderssons nyöppnade restaurang Mother öppnade för mindre än två veckor sedan i Mästerhuset. Den ligger precis mittemot Klaratunneln.

Men Melker Andersson, vars krogar tidigare blivit utsatt för brandattentat, utesluter att explosionen riktar sig mot honom eller F12-gruppen.

– Det är absolut inte riktat mot oss, det är jag säker på, säger han och fortsätter:

– Det här var något annat.

"Som att ens eget hem brann ned"

Precis bredvid tunneln ligger ett gym och i anslutning till platsen ligger restaurang Mother. Området utanför restaurangen spärrades av under en kortare period. Därefter fick restaurangen tillstånd av polisen att återigen släppa in sina gäster, och verksamheten återupptogs.

2007 totalförstördes den populära restaurangen Grill i Stockholm. Den drevs av stjänkrögaren Melker Andersson.

– Det var ju som att ens eget hem brann ned. Det kändes väldigt personligt, att någon ville förstöra det. Det var jobbigt, sa Melker Andersson i en intervju då.

I juli 2014 dömdes fyra män till fyra års fängelse för attentatet. Samtliga dömdes mot sitt nekade.

Melker Andersson driver ett tiotal restauranger i Stockholm tillsammans med kompanjonen Danyel Couet. Tillsammans driver de restaurangkedjan F12-gruppen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag