Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melissa hjälper barn och gravida i Uganda

34-åriga Melissa Cederqvist bor i Kampala med sin man och tvååriga dotter.
Foto: Privat
Unicef jobbar nära hälsoministern för att utveckla vårdsystemet i Uganda.
Foto: Privat
Foto: Privat

Melissa Cederqvist, 34, lämnade Sverige och har nu bott i Uganda i sex år där hon jobbar med att förbättra situationen för barn och gravida i landet. 

– Det är fortfarande många kvinnor som dör i graviditet av orsaker som kan förhindras, säger hon.

Att bli kvar i Sverige hela livet är ingenting som lockat Melissa Cederqvist, från Jönköping. 

Hon har tagit två kandidatexamen, en i business management och en i kemi och efter det en master i barn och mödrahälsa. Det var i Usa hon hittade sin passion för folkhälsa.

– I USA lärde jag mig mycket om folkhälsa vilket fick upp mitt intresse. Sen hade jag stort intresse för att ha ett arbete där jag känner att jag bidrar med någonting och kan göra skillnad. Det är få förunnat att veta exakt vad man vill göra och jobba med, säger Melissa via länk från Ugandas huvudstad Kampala, där hon i dag bor med sin man och tvååriga dotter.

Melissa Cederqvist började arbetet med Unicef i Uganda som volontär, i dag jobbar hon som hälsospecialist. Att det blev Uganda var tack vare kärleken, den kenyanska universitetsvännen hon träffade första gången i USA, som nu jobbade i landet. 

Informerar gravida

Melissas främsta roll är att stärka hälsosystemet för att få tillgång till den typ av information som behövs för att kunna planera sjukvård för gravida och barn. Något hon förklarar genom att jämföra med Sverige: 

– I Sverige finns ju folkbokföring som gör att vårdcentralen har koll på sitt upptagningsområde, vet hur många barn som kommer behöva vaccin och barnmorskemottagningar har koll på gravida i området. Den tillgången till data finns inte på samma sätt i Uganda utan vi försöker hitta andra sätt att ge information och se till att hälsovården fungerar. 

Lokala hälsoarbetare viktiga

För Melissa är dagarna väldigt föränderliga, från samtal med myndigheter för att ge tekniska råd för att stärka sjukvårdssystemet nationellt och lokalt till fältarbete. 

– I Uganda finns lokala ”healthworkers”, de är som en länk mellan lokalbefolkningen och sjukvården och jag ser till att de har information för att svara på frågor. De en viktig roll, som att informera föräldrar, gravida mammor och deras partners om när man behöver åka in till vårdcentralen eller informera om sätt att minska risker för sjukdomar som att sova under myggnat for att undvika malaria. Jag känner verkligen att vi har en möjlighet att bidra på alla nivåer vilket är jättekul och väldigt unikt.

Att skicka sms till gravida och nyblivna föräldrar har är en välfungerande metod för att nå ut med information om vad de kan göra för att hålla sig själva och sina barn friska.
Foto: Jimmy Adriko/Unicef
Systemet heter FamilyConnect och har implementerats i flera regioner i Uganda.
Foto: Privat
Att utbilda män kring barnvård och graviditet är en viktig del i att göra frågan viktigare för familjerna.
Foto: Privat

Det händer mycket inom hälsosystemsutvecklingen i Uganda och Melissa framhäver att det har gjorts förbättringar i barn- och mödrahälsa men det är en lång väg kvar.

– Det är fortfarande många kvinnor som dör i graviditet av orsaker som kan förhindras ganska lätt med regelbundna mödravårdskontroller, som att upptäcka om barnet ligger fel eller förbereda för att undvika brist på blod på vårdcentralen. Det behövs teknisk kunskap hur man ska ta hand om gravida mammor och de barnen och identifiera eventuella problem tidigt nog.

Barn dör av något som går att förebygga

En tredjedel av barn under fem dör i malaria, lunginflammation, diarré, saker som går att förhindra till stora delar med saker som myggnät, tvätta händerna, att inte elda inomhus. Det handlar om att sprida kunskap men också se till att när man söker sjukvård finns rätt sjukvård och expertis.

Pandemin medförde nedstängning av all trafik i Uganda, något som hade och ännu har en direkt påverkan på de tre fjärdedelar av landets befolkning som bor på landsbygden. Förbudet togs dock snart bort för gravida och de som behövde uppsöka sjukhus, men den informationen kom inte riktigt fram och ännu finns en rädsla för smitta vilket gör att vårdcentralsbesöken stannat upp något, säger Melissa. 

Vill stanna i regionen

Hur framtiden ser ut med ett yrke som Melissas är inte säkert, men hon vill stanna i Afrika. 

– Jag skulle gärna stanna i Uganda men kollar också andra länder i regionen. Snart ska jag till Malawi i två månader och jobba med hälsosystemsutveckling där, det ska bli otroligt kul, säger hon.

Bott i Uganda i 6 år

Namn: Melissa Cederqvist Njihia.

Ålder: 34.

Bor: Kampala i Uganda. 

Familj: Man och tvåårig dotter.

Yrke: Hälsospecialist vid Unicef, Uganda.

Utbildning: Master i barn och mödrahälsa från International Maternal and Child Health (IMCH) i Uppsala, två kandidatexamen; en i business management och en i kemi.

Foto: Privat
Foto: Privat

SÅ KAN DU HJÄLPA

Som Världsförälder hos Unicef skänker du 100 kronor varje månad via autogiro – inte bara till ett barn utan till alla de barn som mest behöver din hjälp. Du är till exempel med och ser till att barn blir vaccinerade mot farliga sjukdomar, får rent vatten, möjlighet att gå i skolan och skydd mot våld och övergrepp. Anmäl dig på unicef.se eller ge en engångsgåva genom att swisha till 9020017.

Om Unicef

Unicef, världens största barnrättsorganisation, arbetar i över 190 länder för alla barns rätt till överlevnad, trygghet, utveckling och inflytande både på lång sikt och i katastrofer. Uppgiften är att skapa varaktiga förändringar, inte bara för några barn i en by eller ett land, utan för alla barn i hela världen. Det handlar om att förverkliga barnkonventionen och se till att alla barn får rent vatten, hälsovård, vaccin, skola, hjälp i katastrofer och skydd mot våld, övergrepp och diskriminering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.