Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melanias tystnad när maken ställs inför riksrätt

Trump blir den tredje presidenten att ställas inför riksrätt i landets historia.
Donald Trump och Melania Trump.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Melania Trump.
Foto: SACHS RON/CNP/ABACA / STELLA PICTURES

Melania Trump har hållit tand för tunga inför att maken, president Donald Trump, ställs inför riksrätt. 

Därmed sticker hon ut mot andra andrapresidentfruar vars makar ställts inför riksrätt – som tagit strid för sina män. 

– Som alltid är fru Trump fokuserad på att vara en mamma och fru och är upptagen med att tjäna vår stora nation, säger Stephanie Grisham, presstalesperson för Melania Trump, till nyhetsbyrån AP.

Melania Trump har valt att tiga sig igenom härvan med makens påstådda påtryckningssamtal till den ukrainske presidenten, tidigare komediskådespelaren Zelenskyj. 

Under makens publika konflikt med demokraterna och dess ordförande för representanthuset, Nancy Pelosi, har Melania Trump valt att tiga. 

När huset röstade för att hennes make skulle ställas inför riksrätt uttryckte hon inget stöd för honom. 

Enligt Melania Trumps presstalesperson, Stephanie Grisham, har presidentfrun fullt upp med att fokusera på att vara mamma och en fru. 

– Hon är väldigt stark, och har efter många år nu, blivit van vid politiska trakasserier, säger Stephanie Grisham till AP. 

Visserligen är urvalet av presidenter som ställts inför riksrätt, två stycken, magert men dessas fruar har valt att offentligt uttrycka stöd för sina makar. 

Hillarys stöd till maken under hans sexskandal

Hillary Clinton fanns vid sin presidentmake Bill Clintons sida trots att han ställdes inför rätta för att ha ljugit om sin sexaffär med Vita Huset-praktikanten Monica Lewinsky. 

Morgonen inför förhandlingen så var hon på plats i Washington för att få toppdemokrater att sluta upp bakom presidenten som sedan friades av senaten, rapporterar AP. 

Presidentfrun Eliza Johnson led av tuberkulos när hon vakade över sin make, demokratiske presidenten Andrew Johnson, när denne ställdes inför riksrätt 1868.

Han friades sedan i senatsomröstningen. 

Pat Nixons stöd till maken – innan han hoppade av

Även Pat Nixon slöt upp vid sin make, president Richard Nixons sida, och hävdade bestämt att den republikanske presidenten inte skulle avgå – vilket han dock valde att göra innan riksrättsprocessen kring Watergateskandalen 1974, rapporterar AP. 

Melania Trump väljer en annan strategi än de tidigare presidentfruarna. 

– Som alla presidentfruar försöker hon forma sin egen väg genom detta. I detta särskilda fall har hon inte så mycket historik att se tillbaka på, säger Tammy Vigil, professor i kommunikation vid Boston University, till AP

Melania Trumps liv, karriär och engagemang.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.