Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melanias resa från blyg modell till presidentfru

Innan de gifte sig hette Melania Knauss i efternamn och var modell. Bilden är från 1999, ett år efter de träffats. Foto: AGENCE / BESTIMAGE / STELLA PICTURES
Ett år innan giftermålet, 2004, är håret mörkare och blicken rätt hård hos Melania Knauss. Foto: STUART RAMSON / AP
Också en bild från 1999, när Melania Knauss och Donald Trump är ute på festligheter. Foto: LOUIS LANZANO / AP NYU
En bild från bröllopet 2005. Foto: AP MARING PHOTOGRAPHY
En betydligt mer ostylad Melana Knauss, 1999. Foto: TONY GUTIERREZ / PRESSENS BILD , AP
Nu är hon fru Trump och USA:s första dam, och det är väl så här man är van att se henne. Välklädd och kanske lite stel på bild. Men hennes historia vittnar om en målmedvetenhet om att hon en dag ska ”make it”Foto: LUIS ALVAREZ / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Från tystlåten och tillbakadragen till att ha hela världens blickar på sig. 

Blicken för det vackra verkar ha varit en del av henne sedan barnsben.

Men en sak löper genom Melania Trumps resa från det enkla livet i Slovenien till flärden och makten i New York och Washington: Målmedvetenheten. 

Bilderna från presidentfrun Melania Trumps barndom påminner på många sätt om bilderna på Melania i dag. Hon ser bestämd och lite blyg ut. Och alltid perfekt klädd. 

Under Melania Trumps uppväxt, i det kommunistiska Slovenien i forna Jugoslavien, arbetar hennes mamma på en textilfabrik där hon syr upp barnkläder. Kanske skapades hennes intresse för välsittande kläder redan då.

Pappan har traditionella åsikter och har beskrivits som både tuff och hård. Många har gjort kopplingen till hennes nuvarande man, president Donald Trump. De ser likadana ut och verkar ha samma värderingar, något Melania själv har bekräftat.

Intresse för estetik

Under Melania Trumps tonår visas hennes intresse för estetiska ämnen. Hon studerar fotografi och design under högstadiet, och på universitetet i Ljubljana läser hon två terminer arkitektur. Hon beskrivs fortfarande som en tystlåten men målmedveten person av folk som kände henne då. 

Parallellt med studierna är Melania modell från 16 års ålder, och tillslut väljer hon sin väg. Under 1990-talet flyttar hon till Milano och Paris för att arbeta framför kameran.

Svenska modellen Victoria Silvstedt är hennes rumskamrat i franska huvudstaden under en tid, och hon beskriver Melania Trump i intervjuer som den ”perfekta sambon, både huslig och renlig”. Hon kom från en enkel bakgrund, enligt Victoria Silvstedt men det skulle inte stoppa Melania. 

– Hon var också en kämpe, väldigt målinriktad, seriös, professionell och övertygad om att hon skulle ”make it”, säger Victoria Silvstedt i sitt Sommarprat 2018.

Målmedvetenhet gav resultat

1996 flyttar Melania Trump till New York och fortsätter arbeta som modell och 1998 kommer kvällen som skulle förändra hela hennes liv. Donald Trump ber om hennes telefonnummer, och deras relation börjar ta form. Bilderna från det sena 1990-talet visar en kvinna som ofta ler stort på bilderna.

2005 står blivande fru Trump på omslaget till amerikanska Vogue i klänningen hon ska bära på bröllopet. Den är sydd av modehuset Dior och värd över 100 000 dollar. Det är en kameravan person, som med rak rygg möter tittarens blick.

Denna gång ler Melania så att man ser tänderna. Hon ser fortfarande målmedveten ut. Och välklädd. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.