Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melanias ras: Minst omtyckt – på 20 år

Ensam eller med Donald Trump riktar hon nu sitt fokus mot Mar-a-Lago, parets fastighet i Florida.
Melania Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Michelle Obama.
Foto: HAU DINH / AP TT NYHETSBYRÅN
Hillary Clinton.
Foto: JACOB HAMILTON / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s första dam Melania Trumps popularitet har rasat de senaste två åren.

När hon nu lämnar Vita huset gör hon det som den minst omtyckta presidentfrun under 2000-talet.

Under Melania Trumps tid som presidentfru har hon aldrig haft så låg popularitet som nu. 47 procent av de tillfrågade i en enkät som CNN gör löpande har en ogynnsam inställning till henne, 42 procent tycker om henne, medan 12 procent inte vet var de står i frågan.

Under en period i maj 2018 hade Melania Trump sina högsta popularitetssiffror, då 57 procent. En trolig anledning var att hon var på begravningen för den tidigare presidentfrun Barbara Bush, en begravning som Donald Trump inte följde med på. 

Melania Trump på Barbara Bushs begravning i april 2018.
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN

Melania Trumps popularitet är dock högre än maken Donald Trumps 33 procent. Även bland republikaner är hon mer populär än både presidenten och vicepresident Mike Pence.

Trump mindre populär är Clinton och Obama

Bortsett raset under de sista två åren i vita huset är hennes popularitetssiffror som första dam anmärkningsvärt låga. Michelle Obama lämnade exempelvis Vita huset med popularitetssiffror på 69 procent, samma andel som när hon anlände till Vita huset åtta år tidigare. Även Laura Bush, presidenthustru till den då mycket impopuläre George W. Bush Jr., var mer omtyckt.

Hillary Clinton, tidigare presidentfrun som också kandiderade till presidentposten 2015, hade 14 procentenheter högre popularitet än Melania Trump när hon lämnade Vita huset i november 2000.

Se också:

Trumps framgångar som president – fredsavtal och uppfyllda löften

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.