Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melanias mångmiljonnota för resorna – på ett halvår

Melania Trump.
Foto: EPA/TT
Air Force One.
Foto: EPA/TT

Melania Trump hann flyga för över fem miljoner svenska kronor innan hon flyttade till Washington DC. 

Det rapporterar The Wall Street Journal.  

Den dyra notan förklaras med att presidentparets son Barron skulle gå klart årskurs fem i New York. 

Melania Trump flyttade till Vita Huset i Washington DC först i juni 2017 – när Donald Trump redan varit president i sex månader. Innan hennes flytt hann Melania Trump flyga med Air Force-plan till en kostnad av motsvarande 5 340 000 svenska kronor, rapporterar Fortune.  

Under loppet av tre månader flög First Ladyn 21 gånger mellan New York, Washington och Florida, i samband med att sonen Barron slutade skolan i i New York. Det har The Wall Street Journal utläst ur militära journaler. 

Till skillnad från tidigare First Ladies flögs hon fram och tillbaka mellan städerna betydligt oftare – eftersom paret Trump lät sonen avsluta sin femte årskurs i New York City. Notan blev därför högre än för tidigare presidentfruar. 

Donald Trump har kritiserat paret Obama för deras resande under sin tid som presidentpar. Men Michelle Obama hade en flygnota på motsvarande 22 150 000 svenska kronor för sina åtta år som presidenthustru. Det blir ungefär 2 769 000 kronor per år, skriver The Wall Street Journal – mindre än vad Melania Trump flög för under sex månader. 

Melania Trump kliver av Air Force One tillsammans med maken Donald Trump.
Foto: AP

Melanias talesperson: Exempel på hennes dubbla roller

Melania Trumps flygningar uppges kosta mer än vanligt på grund av det faktum att hon flög med plan som var stationerade vid Joint Base Andrews. Det innebar att planen ibland var tvungna att flyga utan passagerare när de skulle hämta Melania Trump eller återvända till flygbasen, skriver Fortune. 

Fortune skriver också att det inte finns några indikationer på att presidentfruns resor under dessa månader var felaktiga. Såhär kommenterar Melania Trumps talesperson Stephanie Grisham siffrorna för The Wall Street Journal: 

– De resor som nämns i denna historia är exempel på Mrs Trumps jonglering av hennes dubbla roller  – att sätta sin son först samtidigt som hon ska uppfylla kraven hon har på sig som First Lady. ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.