Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melania Trump: Se det jag gör – inte bara mina kläder

Foto: ANDREA HANKS / THE WHITE HOUSE / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: ANDREA HANKS / THE WHITE HOUSE / POLARIS POLARIS IMAGES

När USA:s första dam är ute på uppdrag riktas fokus ofta mot hennes klädval.

Melania Trump är modemedveten och intresserad av kläder – men det är inte allt hon är.

– Jag önskar att folk kunde fokusera på det jag gör, inte det jag har på mig, säger hon.

Melania Trump befinner sig på en resa genom Afrika med sitt projekt Be best, som ska öka medvetenheten kring barns utsatthet och drogmissbruk. Bland annat har Trump besökt skolor, barnhem och sjukhus.

USA:s första dam är på resan på egen hand, och det är hennes första längre uppdrag utan maken – president Donald Trump.

Ofta när Melania Trump syns i officiella sammanhang dras uppmärksamheten till hennes kläder. Ibland kritiseras hon, ibland hyllas hon. När hon och maken besökte stormdrabbade Texas sommaren 2017 bar hon högklackat, något som hånades från flera håll.

När Melania Trump och maken besökte stormdrabbade Texas sommaren 2017 bar hon högklackat, något som hånades från flera håll.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I samband med det hälsade hon, via sin talesperson Stephanie Grisham:

”Det är sorgligt att vi har en aktiv och pågående naturkatastrof i Texas, och att folk oroar sig för hennes skor.”

Anklagas efter ”koloniala” hjälmen

I somras, när Melania Trump besökte ett flyktingläger vid den mexikanska gränsen i USA, bar hon en jacka med trycket ”I really don't care, do you?” – alltså ”jag bryr mig verkligen inte, gör du?”. Då anklagades första damen för att ha klätt sig olämpligt och smaklöst.

I somras, när Melania Trump besökte ett flyktingläger vid den mexikanska gränsen i USA, bar hon en jacka med trycket ”I really don't care, do you?” – alltså ”jag bryr mig verkligen inte, gör du?”.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Och besöket till Afrika har inte varit något undantag för Melania Trump. På fem dagar besökte hon Ghana, Malawi, Egypten och Kenya. Under en safaritur i det sistnämnda landet bar presidenthustrun en vit tropikhjälm – en huvudbonad som enligt kritikerna symboliserar det europeiska, koloniala förtrycket i Afrika.

Under en safaritur i det sistnämnda landet bar presidenthustrun en vit tropikhjälm – en huvudbonad som enligt kritikerna symboliserar det europeiska, koloniala förtrycket i Afrika.
Foto: ANDREA HANKS / THE WHITE HOUSE / POLARIS/IBL POLARIS

Kritiken: ”Det är trött”

”Det är som att dyka upp på ett möte med afroamerikanska bomullsfarmare i sydstatsuniform”, ska Matthew Carotenuto, en professor i afrikansk historia vid Lawrence University ha skrivit på Twitter, enligt New York Times.

Kim Yi Dionne, professor specialiserad i afrikansk politik vid University of California, säger till New York Times:

– När människor tänker på Afrika så har de standardföreställningar. Hennes attiralj är en signal kring hennes förståelse av vad Afrika är 2018. Det är trött, det är gammalt och inkorrekt.

"När människor tänker på Afrika så har de standardföreställningar", säger kritikern Kim Yi Dionne, professor specialiserad i afrikansk politik vid University of California.
Foto: ANDREA HANKS / THE WHITE HOUSE / POLARIS POLARIS IMAGES

Melania Trumps vädjan

Under sitt besök i Egypten, där Melania Trump stod och tittade på pyramiderna, fick hon en fråga om tropikhjälmen eller -hatten. USA:s första dam svarade att hon vill att folk ska se det hon gör – inte bara det hon har på sig.

– Vet du vad, vi har precis genomfört en fantastisk resa. Vi åkte till Ghana, Malawi, Kenya, här är vi nu i Egypten. Jag vill prata om min resa och inte om vad jag har på mig. Det är väldigt viktigt, vad jag gör, vad vi gör med hjälparbetet. Jag önskar att folk kunde fokusera på vad jag gör, inte det jag har på mig, sa Melania Trump.

Under sitt besök i Egypten, där Melania Trump stod och tittade på pyramiderna, fick hon en fråga om tropikhjälmen eller -hatten. USA:s första dam svarade att hon vill att folk ska se det hon gör – inte bara det hon har på sig.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.