Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Melania Trump sågas för hattauktionen: ”Tondöv”

Melania Trump säljer hatten hon bar under makarna Macrons besök i Vita huset 2018.
Foto: JACOVIDES-LEMOUTON/BESTIMAGE / JACOVIDES-LEMOUTON/BESTIMAGE/IBL BEST IMAGE
Melania Trump kritiseras skarpt för auktionen.
Foto: POOL/ ABACA/ STELLA PICTURES

Melania Trump auktionerar ut en hatt hon bar under ett statsbesök av franska presidenten Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte.

På köpet kommer en tavla av sagda presidenthustru bärandes hatten samt ett digitalt porträtt av detsamma.

Nu sågas försäljningen som går på mer än två miljoner kronor.

Det var i tisdags som auktionen öppnade. Under det ordvitsande namnet ”Head of State Collection” säljer Melania Trump den vita, bredbrättade hatt som hon bar när Frankrikes president Emmanuel Macron och hans hustru besökte Vita huset 2018. Hatten är signerad av Melania själv, liksom de två andra objekt som medföljer på köpet: En tavla och ett digitalt porträtt av Melania Trump i hatten.

”The Head of State Collection firar minnet av Trump-administrationens första officiella statsbesök och innehåller tre viktiga unika signerade föremål”, skriver Melania i ett pressmeddelande. ”Mrs Trump bar den ikoniska bredbrättade, unika hatten och en asymmetrisk Michael Kors-kostym till den dagens tillställningar.”

Utropspriset låg på 250 000 dollar, motsvarande drygt 2,2 miljoner kronor, men på onsdagskvällen låg det högsta budet på nästan 2,4 miljoner kronor. På Melanias egen sajt, där auktionen lagts ut, meddelas att ”en del” av vinsten från försäljningen kommer att gå till välgörande ändamål via Melanias organisation ”Be Best”. Någon närmare specifikation vad ”en del” betyder finns inte.

Berättar inte hur mycket som går till välgörenhet

Flera amerikanska medier har försökt få svar på hur mycket ”en del” är, men något svar har de inte fått. Nu möts Melania Trump av såväl kritik som hån. I en stämning mot brittiska Daily Mail 2017 slog hennes advokat fast att hon inte skulle försöka göra pengar av sin position som presidenthustru, något många nu ser motbevisas.

– Det är inte ok. Hon försöker bygga upp sin förmögenhet med hjälp av den roll som det amerikanska folket valde hennes man för att hon skulle leva, säger en tidigare medarbetar i Vita huset till CNN

– När hon var first lady tyckte jag att hon var tondöv och att hon inte förstod hur vissa saker framstod. Nu tror jag att hon vet exakt hur det ser ut, men att hon helt enkelt inte bryr sig, säger Kate Andersen Brower som skrivit en bok om USA:s moderna presidenthustrur.

– Det finns inte en chans att hon inte förstår hur exempellöst fräckt det är att sälja föremål från ett statsbesök.

Melanias lyxliv efter åren i Vita huset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.