Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Melania Trump kräver att säkerhetsrådgivare sparkas

Melania Trump.
Foto: BENOIT TESSIER / AP TT NYHETSBYRÅN
Mira Ricardel, näst längst till höger i bild
Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS

USA:s första dam Melania Trump kräver att den biträdande nationella säkerhetsrådgivaren Mira Ricardel sparkas, rapporterar amerikanska medier.

”Hon förtjänar inte längre äran att tjäna i Vita huset”, säger den första damens kommunikationsdirektör Stephanie Grisham i ett uttalande.

CNN kallar uttalandet för en ”häpnadsväckande offentlig bestraffning” av en högre tjänsteman i presidentadministrationen. Det kom efter rapporter tidigare under tisdagen om att Ricardel kommer att få sparken efter bara sju månader på jobbet.

Enligt uppgifter till CNN handlar missämjan om bråk mellan Ricardel och Melania Trump, bland annat om platser på flyget vid presidenthustruns Afrikaresa nyligen. 

Hon ska tidigare också ha haft upprepade tvister med försvarsministern Jim Mattis.

Uppgift: Trump planerar att byta ut Ricardel

Ricardel har enligt CNN haft en nyckelroll när hennes chef, den nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton, omstrukturerat det nationella säkerhetsrådet och säkrat rollen som inflytelserik rådgivare till president Trump i utrikespolitiska frågor.

Nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till två anonyma källor, rapporterar att presidenten planerar att byta ut Mira Ricardel efter att Melania Trump klagat på hur hon blivit behandlad av Mira Ricardel. 

Varken Vita huset eller det nationella säkerhetsrådet har kommenterat avgångskravet.

Washington post har talat med tre nuvarande och två tidigare tjänstemän i Vita huset som säger att Ricardel ska ha läxat upp folk på möten, skrikit åt personal, grälat med presidentfrun och spridit rykten om försvarsminister Mattis.

Flera tvingas bort

Stabschefen John Kelly ska i flera månader har försökt få Ricardel sparkad. Även Mattis ska ha sagt till rådgivare att han vill kasta ut henne, rapporterar Washington Post.

Malania Trumps utspel kommer i en tid av oreda i Vita huset. Förra veckan tvingades justitieminister Jeff Sessions avgå, och på måndagen blev det känt att Donald Trump har bestämt sig för att sparka chefen för inrikes säkerhet, Kirstjen Nielsen. Under onsdagen kom uppgifter om att även John Kelly kan tvingas bort.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.