Mejlen visar: Skolrådet som Tegnell inte följde

I mejlen framgår det hur Anders Tegnell ber sin mentor om råd.
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Giesecke, arbetar som konsult för Folkhälsomyndigheten och fungerar som mentor för Anders Tegnell.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Ambulansen saneras efter att den har lämnat av en patient på akuten på Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Flera mejl mellan Folkhälsomyndighetens toppar visar hur diskussionerna om den svenska strategin fördes i mars. 

I mejlen framgår det hur Anders Tegnell ber sin mentor om råd – och hur Johan Giesecke föreslår en öppning av gymnasieskolor – åtta dagar efter att rekommendationen om distansundervisning utfärdades. 

Mejlet från Giesecke

Det är mars, och spridningen av covid-19 har accelererat och kopplat ett rejält grepp om stora delar av världen. Land efter land stänger i rask takt. 

Flera mejl mellan Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, statsepidemiolog Anders Tegnell och tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke från mars i år ger en inblick i hur diskussionerna mellan personerna som i allra högsta grad formade Sveriges strategi såg ut. Journalisten Emanuel Karlsten är en av dem som tagit del av mejlen och som publicerat dem på sin blogg.

I ett mejl som Johan Giesecke skickade till Anders Tegnell och Johan Carlson 25 mars, föreslår Giesecke att man ”skall släppa gymnasie- och högskolestängningen efter påsk. Det spelar ingen epidemiologisk roll”, följt av ytterligare en motivering: ”det är trist att inte få fira studentexamen efter 12 år i skolan”.

Åtta dagar före mejlet skickades gick FHM ut med rekommendationen att distansundervisning i Sveriges gymnasie- och högskolor var att föredra. 

Johan Giesecke försökte få Anders Tegnell och Johan Carlson att ändra ståndpunkt i frågan om att stänga gymnasie- och högskolor.

– Det är rimligt i det här läget att uppmana gymnasieskolor, universitet och högskolor till en omställning till distansundervisning. Då kan undervisningen bedrivas utan att elever och studenter samlas i klassrum och lärosalar, sa Johan Carlson i ett pressmeddelande i samband med rekommendationen.

Gieseckes förslag vann inget gehör hos Folkhälsomyndigheten.

En annan konversation mellan Anders Tegnell och Johan Giesecke ger en inblick i hur det kan se ut när två av Sveriges ledande personer i hanteringen av coronapandemin bollar idéer om hur immunitet påverkar reproduktionstalet.

Anders Tegnell bad den tidigare statsepidemiologen om bekräftelse på att han tänkte rätt.

Giesecke, som numera arbetar som konsult för Folkhälsomyndigheten och fungerar som mentor för Tegnell, bekräftar att Tegnells förslag om hur modelleringen ska byggas upp stämmer. 

Johan Giesecke har tillskrivits en stor del av den svenska coronastrategin. Han var den som anställde både Johan Carlson och Anders Tegnell. 

Expressen har tidigare rapporterat om hur han inte redvisat sidouppdrag som kunnat innebära intressekonflikter. 

Expressen har sökt Anders Tegnell, Johan Carlson och Johan Giesecke.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.