Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mejlen visar: Kaos i M:s riksdagsgrupp

M-toppen Ulf Kristersson ifrågasätts internt.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Riksdagsmannen Carl-Oskar Bohlin är en av kritikerna.
Foto: Jens L'Estrade
Riksdagsledamoten Hanif Bali, M, valde att inför hela riksdagsgruppen och partiledningen ifrågasätta Ulf Kristersson.
Foto: Olle Sporrong

När Moderaternas riksdagsgrupp möts under tisdagseftermiddagen skakas partiet av ett stort internt bråk till följd av Centerpartiets budgetutspel, kan Expressen nu avslöja.

I en intern mejlgrupp ifrågasätts M-toppen Ulf Kristersson öppet av flera riksdagsledamöter – och han svarar själv:

"Jag är allvarligt oroad över risken att vi nu ägnar för mycket möda åt spelet och åt mer eller mindre äkta interna alliansbråk".

Samtidigt avslöjas den hemliga strategin inför budgetmötet med de andra allianspartierna på onsdag.

Klockan var 13.50 i torsdags när den moderata riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin tryckte på sänd och lät mejlet gå i väg till den moderata partiledningen och partikamraterna i riksdagsgruppen.

I ärenderaden stod det: "Angående utbrytningar ur budgeten".

Nyheten om att Centerpartiet beslutat om en ny strategi för att fälla regeringens budget låg högt på de flesta nyhetssajter. Samtidigt var 1 500 M-politiker från hela landet på väg till Karlstad för Moderaternas Sverigemöte.

Annie Lööf och Centerpartiets partiledning hade överraskat de andra i alliansen.

Centerpartiets ledare Annie Lööf.
Foto: Patrik C Österberg /IBL

M-ledamoten skrädde inte orden

Dalariksdagsmannen Carl-Oskar Bohlin, 31, skrädde inte orden.

"Jag brukar hålla mig för god för att spamma den här sändlistan, men jag gör ett undantag, därför att frågan nedan är så viktig att den bör lyftas på nästa riksdagsgrupp och då är det rimligt att alla har en möjlighet att förhålla sig till min uppfattning på förhand", skrev han, och fortsatte:

"Att utbrytningar ur budgeten är skadligt för politisk stabilitet och möjligheten för en regering att lägga en budget var såvitt jag känner till hela alliansens position ända fram till 23-tiden i går kväll."

Bohlins ilska riktades mot partikamraten och ex-ministern Ulf Kristersson, i dag partiets ekonomisk-politiska talesperson, den som i torsdags kommenterade C-utspelet.

"Mycket av Moderaternas problem den senaste tiden har enligt min bedömning varit att vi levererat för tunt på det ekonomiskpolitiska området och i allt för stor utsträckning ifrågasatts för att vi ständigt bytt positioner, på ett sätt som inte alltid tydligt kunnat förklaras", fortsatte M-riksdagsledamoten, och han avslutade allvarsamt:

"Om Moderaterna inte står upp för ordning och reda och börjar leverera på det ekonomiskpolitiska området har vi avvecklat de två viktigaste skälen att rösta på oss i nästa val. Därför bör vår position i denna fråga avhandlas på gruppen nästa vecka och jag vill därför anmäla denna fråga."

Riksdagsmannen Carl-Oskar Bohlin.
Foto: Jens L'Estrade

Kaos i riksdagsgruppen

Mejlet rörde snabbt upp känslorna, enligt Expressens uppgiftslämnare.

– Just nu är det kaos i riksdagsgruppen. Många är väldigt upprörda över att man ger sig på Ulf Kristersson på det här viset, säger en källa.

M-riksdagsledamoten Jonas Jacobsson Gjörtler valde att försvara Ulf Kristerssons uttalanden i medierna om C-utspelet:

"Det är ju alldeles klart att det är mycket bättre med en samlad alliansbudget och vi ska självklart fortsätta att tydligt stå upp för det. Men det är fullt möjligt att göra det och samtidigt säga att detta är ett steg i rätt riktning av Centerpartiet", skriver Gjörtler.

Varpå partikamraten Niklas Wykman, tidigare MUF-ordförande och nära medarbetare till förra finansministern Anders Borg, skrev:

"Att skapa osäkerhet kring budgethanteringen är inte ett steg i vår riktning. Det är ett steg mot kaos."

Kristersson svarade på mejlet

Klockan 15.38, drygt två timmar efter att Carl-Oskar Bohlin tryckt på knappen, svarade Ulf Kristersson partikamraterna i ett långt mejl:

"Först och främst, och med all respekt: Jag tror det är bra om vi pratar med varandra, och inte bara i mejl om varandra. Det kan undvika ett och annat missförstånd och onödigt hårda ord, när den mediala politiken numera ofta har alldeles för bråttom. Den situation hela alliansen nu befinner sig i tror jag tvärtom kräver mer eftertanke och besinning. Låt oss moderater försöka bidra med det."

Kristersson konstaterade sedan att Centerpartiets budgetutspel i själva verket handlar om att försöka undvika kritik "som de bör få för att de och Liberalerna inte vill lägga en gemensam alliansbudget".

Kristersson fortsatte i det interna mejlet:

"Bara en hel och samlad budget kan både stoppa dålig ekonomisk politik, och ersätta den med en bättre. Det är så seriös ekonomisk politik bör bedrivas. Om detta är vi inom M nog helt överens. C ville helt enkelt undvika att få skulden för att detta inte just nu ser ut att ske."

Strategin efter C-utspelet

Han avslöjade sedan Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas strategi efter det överraskande C-utspelet:

"Vi försökte samtidigt i övriga alliansen i går kväll undvika att dra i gång ett nytt medialt alliansgräl i olika form och spelfrågor. Det är inte just det som alliansen nu behöver mest. Vi uttryckte därför allihop relativt artigt vår skepsis, men sa också att vi vill prata igenom detta ordentligt med Centerpartiet: förstå hur de tänker och se om det finns möjligheter att bli överens."

Ulf Kristersson var i det interna mejlet samtidigt kritisk till Centerpartiets agerande:

"Man bör ha starka synpunkter på Centerpartiets metod, men det är naturligtvis i grunden bra att Centerpartiet ser och erkänner problemet med politisk passivitet som låter S och V härja fritt, skrev han, och fortsatte:

"Det är också viktigt att vi signalerar att Centerns omsvängning i den delen är bra – det stärker vårt budskap om behovet av en gemensam alliansbudget, och får upp själva sakfrågorna på dagordningen."

M-toppen Ulf Kristersson ifrågasätts internt.
Foto: Anna-Karin Nilsson

M-linjen ligger fast, enligt Kristersson

Han poängterade samtidigt att Moderaternas linje ligger fast.

"Jag har alltså fortsatt ingen annan uppfattning än att det är i en ordnad budgetprocess som alliansen bör byta ekonomisk-politisk inriktning för Sverige. Men varken jag, KD eller Liberalerna ville avfärda Centerpartiet och nu låsa alla positioner, utan att ens ha diskuterat saken först med C-ledningen."

Ulf Kristersson fortsatte i mejlet:

"Jag är allvarligt oroad över risken att vi nu ägnar för mycket möda åt spelet och åt mer eller mindre äkta interna alliansbråk. Och jag ville ta ner temperaturen och hinna prata igenom dessa saker ordentligt. Därefter får vi – i lika ordnade former – själva ta ställning till hur Moderaterna ska agera om det trots allt skulle visa sig att det inte går att ena hela alliansen kring en riktigt bra linje. Men där är vi inte än. Både vi och KD kommer göra stora ansträngningar för att förmå C och L att ändra sig i budgetfrågan. Det görs inte bäst genom mediala gräl inom alliansen."

Riksdagsledamoten Hanif Bali, som också sitter i Moderaternas partistyrelse, valde sedan att – inför hela riksdagsgruppen och partiledningen – ifrågasätta Ulf Kristerssons uppmaning att avstå mejl för att undvika "missförstånd och onödigt hårda ord":

"Med all respekt, om mejl är en så ineffektiv metod för kommunikation är det ju märkligt att detta (och alla andra politiska ställningstaganden) kommuniceras just via mejl. Om man ogillar att synpunkter kommuniceras med mejl så undrar man ju varför du kommunicerar dina synpunkter per mejl".

Riksdagsledamoten Hanif Bali, M.
Foto: Olle Sporrong

Moderaternas riksdagsgrupp träffas i morgon eftermiddag.

Gruppledaren Jessica Polfjärd har meddelat att det som avhandlats om C-utspelet på partiets interna sändlista ska tas upp då.

Hon avslutade sitt mejl med en uppmaning:

"Föreslår att vi spar diskussionen till dess."

"Interna diskussioner - en hederssak"

I en skriftlig kommentar till Expressen vid 21-tiden skriver Ulf Kristersson:

"Det är en hederssak att interna diskussioner är och förblir just interna. Det gäller även i den Moderata riksdagsgruppen."…

Han lämnade samtidigt en allmän kommentar till hur Moderaterna ser på Centerpartiets budgetutspel:

"Moderaterna tycker att det är bra att Centern nu närmar sig en gemensam alliansbudget. Men det vore mycket bättre att enas om ett helt budgetalternativ, än att bara stoppa det allra sämsta i regeringens budget. Därför behöver Sverige en alliansbudget så snart som möjligt. Den ståndpunkten har brett stöd i Moderaterna."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.