Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mejlen till Sveriges Kabul-ambassad – ett ”rop på hjälp”

Klamrade sig fast vid hjulet på militärplanet
Sveriges utrikesminister Annika Linde.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det var under sommaren som talibanerna tog över Kabul.
Foto: ABDUL KHALIQ / AP TT NYHETSBYRÅN

Sverige avslutade evakueringsplanen i Afghanistan i slutet av augusti – då hade alla lokalanställda och personer på den så kallade ”svensklistan” lämnat landet.

Nu rapporterar Ekot att Sveriges ambassad har fått 24 000 mejl – från afghaner som vädjar om hjälp och att få lämna landet.

”Jag jobbade åt den förra afghanska regeringen, nu letar talibanerna efter regeringsanställda. Min tid är utmätt”, står det i ett av breven. 

Efter talibanernas övertagande av Kabul under sensommaren evakuerades all svensk personal, totalt 19 personer. Detta efter en insats med helikopter.

Därefter evakuerades alla lokalanställda och personer på den så kallade ”svensklistan”, totalt rörde det sig om 1100 personer som hade fått lämna landet, när Sveriges evakueringsuppdrag avslutades. 

Men efter händelserna har tusentals mejl också strömmat in till den svenska Kabul-ambassaden, som nu har flyttats till Stockholm. Detta i form av något som ses som ”rop på hjälp”.

Invånarna ber om hjälp i 24 000 mejl

Mejlen kommer från afghaner som nu vill lämna landet.

Enligt Sveriges Radio kom det uppemot 11 000 mejl mellan den 1 och 9 september med liknande önskemål. Totalt ska det ha inkommit nästan 24 000 mejl från personer som velat lämna Afghanistan.

”Jag jobbade åt den förra afghanska regeringen, nu letar talibanerna efter regeringsanställda. Min tid är utmätt”, står det i ett av breven enligt Ekot.

Enligt Sveriges Radio ska de som mejlar ambassaden endast få automatsvar vid sina kontaktförsök och bli hänvisade till utrikesdepartementet. Svaren som ges är att ambassaden flyttat till Stockholm, att evakueringen avslutats och att vidare frågor om skydd eller asyl ska ställas till Migrationsverket eller UNHCR.

LÄS MER: Lokalanställda vädjar i brev: ”Våra liv är i fara”

Afghanernas rädsla när korruption bytts mot död och sharia

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.