Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mejlen som avslöjar Dan Eliasson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Sporrong
Uppgifterna om att kommunikationsdirektören anställt sin flickvän är inte rätt och riktiga, utan det har HR-chefen gjort. Och det har jag påtalat"Eliasson hävdade 6 maj att Expressen har haft fel om att före detta kommunikationsdirektören Jonas Lindgren hade gett sin flickvän ett chefsjobb.Men i mejlet ovanför, daterat 14 november 2012 skriver Jonas Lindgren till sin flickvän:"Härmed bekräftas att jag och NN (du alltså) överenskommit om att hon (du) tillträder som ansvarig för kundkommunikation från 15 januari 2013.
Efter en hård och tung dag med massor av viktiga möten och diskussioner möts jag av detta trevliga mail. Heja!!!Dan Eliassons grattismejl till Jonas Lindgren den 25 april 2013

Försäkringskassans chef Dan Eliasson kom till riksdagen för att svara på frågor om jäviga chefer, höga konsulträkningar och jakten på Expressens källor.

Bakom stängda dörrar anklagade han Expressen för att ha farit med osanning. Expressen kan nu publicera mejl som styrker tidigare uppgifter - och visar att Eliasson kan ha vilselett politikerna.

Generaldirektör Dan Eliasson mötte i går ledamöterna i riksdagens social-försäkringsutskott. Efter Expressens granskning av Försäkringskassan ville vice ordförande Thomas Eneroth (S) höra Eliassons förklaringar.

Generaldirektören kom inte ensam. Med sig hade han HR-chefen Lars-Åke Brattlund.

- Han var inte inbjuden av riksdagen, utan följde med som sakkunnig, förklarar Eva Rosman på Försäkringskassans presstjänst.

Brattlunds roll var att försäkra att ledningen hade agerat för att förhindra en jävssituation på Försäkringskassans kommunikationsenhet våren 2013. Under utfrågningen hävdade Dan Eliasson nämligen för första gången att Expressen haft fel, då tidningen i mars i år berättade att den före detta kommunikationsdirektören Jonas Lindgren hade gett sin flickvän ett chefsjobb.

- Uppgifterna om att kommunikationsdirektören anställt sin flickvän är inte rätt och riktiga, utan det har HR-chefen gjort. Och det har jag påtalat, säger Dan Eliasson till Expressen efter utfrågningen.

Stängda dörrar

På mötet, som skedde bakom stängda dörrar, hänvisade Eliasson till det faktum att Lars-Åke Brattlund varit den som formellt undertecknat kvinnans chefsavtal. Och därmed skulle alltså inga fel ha begåtts.

Styrdes av Lindgren

Interna mejl som Expressen nu tagit del av visar dock att rekryteringen i själva verket helt styrts av Jonas Lindgren.

Redan i november 2012 - långt innan tjänsten annonserats ut - mejlade Lindgren en avtalstext till sin flickvän:

"Härmed bekräftas att jag och NN (du, alltså) överenskommit om att hon (du) tillträder som ansvarig för kundkommunikation från 15 januari 2013."

Detta ledde till att kvinnan först blev tillförordnad chef och fick ett lönelyft på 9 000 kronor i månaden. Den 3 april 2013 meddelande Jonas Lindgren personalen att tjänsten hade permanentats.

"Efter att ha gått igenom genomgångna intervjuer med de personer som sökt våra interna chefstjänster har vi nu landat", skrev han - utan att informera om att det saknats andra sökanden än hans flickvän.

Först efter detta kom HR-chefen Lars-Åke Brattlund in i bilden. Den 10 april 2013 fick han ett mejl från Jonas Lindgren där han uppmanades att signera kvinnans anställningsavtal. Brattlund skrev under och Lindgren kunde informera personalen om att rekryteringen nu var i hamn, och att han undanröjt all jävsproblematik.

Samma kväll fick Lindgren ett grattismejl från Dan Eliasson.

"Efter en hård och tung dag med massor av viktiga möten och diskussioner möts jag av detta trevliga mail. Heja!!!!!" skrev generaldirektören. Lindgrens svar löd: "Tack! Ojojoj, nu står jag i skuld. Stor skuld. Du är bra. /J"

"Klart vi ska reda ut det"

Efter att ha sammanställt mejltrafiken sökte Expressen på nytt Dan Eliasson.

- Det är klart att vi ska reda ut det här. Vi ska se om vi kan få tag på Dan, säger Eva Rosman vid presstjänsten.

Dan Eliasson valde emellertid att inte återkomma. I stället hänvisade han till Lars-Åke Brattlund, som via presstjänsten lät hälsa följande: "Vem som rekryteras till en tjänst är aldrig ett enskilt beslut, utan vi följer en utarbetad process. Så även i detta fall. /.../ När mail tas ur sitt sammanhang kan innebörden bli en helt annan än den ursprungliga."

Thomas Eneroth i socialförsäkringsutskottet säger att han upplevde att Dan Eliasson svarade ärligt på de frågor som ställdes under mötet.

- Men jag förstår ju Expressens intresse för just detta. Det är alltid viktigt att generaldirektörer talar sanning, säger Eneroth.

Har fullt förtroende

Även socialförsäkringsminister Ulf Kristersson var i går inbjuden till utskottet med anledning av Expressens granskning. Han betonade att regeringen fortfarande har fullt förtroende för Dan Eliasson.

- Hade vi inte haft det skulle vi ha påpekat det på ett mycket tydligt sätt.

Jonas Lindgren sade upp sig själv efter Expressens avslöjande. I går meddelade Statens ansvarsnämnd att någon disciplinpåföljd inte kan bli aktuell. Hans flickvän jobbar alltjämt kvar inom Försäkringskassan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.