Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mejlade som ministern – pekar ut säkerhetsrisk

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bland annat nådde Ekots bluffmejl fram till Försvarets radioanstalt, FRA.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges Radio Ekot har kunnat skicka mejl som ser ut att komma från försvarsminister Peter Hultqvists riktiga adress.

Orsaken är bristande IT-säkerhet hos regeringskansliet.

– Det är självklart ett problem, säger IT-säkerhetsexperten Martin Jartelius till radion.

Ekot har vid flera tillfällen lyckats skicka bluffmejlen, som ser ut att ha försvarsminister Peter Hultqvist (S) som avsändare.

Alla har inte gått fram, men att en del ändå har gjort det beror enligt radion på att regeringskansliet saknar ett av de skydd som finns för att hindra att utomstående utger sig från att använda regeringens adresser.

”Tjänstefel att inte ha skydd”

Mejlen har bland annat kommit fram till Försvarets radioanstalt, FRA.

– I det här fallet skulle man kunna använda det för att påverka andra i väldigt viktiga samhällsställningar. Det är självklart ett problem, säger IT-säkerhetsexperten Martin Jartelius till Ekot. 

En risk kan vara att någon utger sig för att mejla från regeringskansliet – för att i stället sprida desinformation eller en skadlig kod.

– I mina ögon så är det tjänstefel att inte ha infört det skyddet för mejl. Det är så otroligt lätt att bli lurad, framför allt då om det kommer ifrån myndigheter till andra myndigheter, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, IT-säkerhetskonsult och ledamot i regeringens digitaliseringsråd, till SR.

Vill inte kommentera

I ett mejl till Ekot skriver regeringskansliets säkerhetschef Fredrik Agemark att de har olika säkerhetslösningar och att arbetet anpassas efter olika risker.

Peter Hultqvist hänvisar frågorna till regeringskansliets förvaltningsavdelning, som dock inte har ställt upp på en intervju med radion.

Så slipper du spam och virus i mejlen

Hälften av alla skickade mejl är spam – så skyddar du dig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.