Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mejlade hylsnyckel till rymden - skrevs ut i 3D

Astronauten Barry Wilmore bad om en ny hylsnyckel – då mejlade Nasa en ritning som han kunde skriva ut i en ny 3D-skrivare som finns ombord på rymdstationen ISS.
Foto: NASA

Nasa har mejlat upp en hylsnyckel till Internationella rymdstationen (ISS), enligt BBC.

Det är första gången som ritningar har skickats upp från jorden och tillverkats i rymden.

Sedan en 3d-skrivare installerades på ISS i november har 21 verktyg tillverkats, de första någonsin i rymden.

Astronauten Barry Wilmore, stationerad på internationella rymdstationen (ISS), skickade en förfrågan om en ny hylsnyckel.

Det vanliga förfarandet hade varit att vänta på att nästa farkost från jorden anländer.

Processen kan vara utdragen och ta flera månader. Men hylsnyckeln anlände till stationen betydligt snabbare än så, tack vare den nyinstallerade 3d-skrivaren ombord.

– Vi hörde ISS-astronauten Barry Wilmore nämna på komradion att han behövde en, så vi designade en i CAD och skickade upp den snabbare än någon raket någonsin hade kunnat göra, säger Mike Chen grundare av företaget Made in Space som tagit fram 3d-skrivaren.

Första verktygen någonsin

Mike Chen menar att mänskligheten har brutit ny mark i och med verktyget.

– Hylsnyckeln som vi precis har tillverkat är det första föremålet som vi har designat på jorden och digitalt skickat ut i rymden, säger Mike Chen.

– Det markerar också slutet på vår första experimentsekvens med 21 utskrifter som tillsammans utgör de första verktygen som inte tillverkats på jorden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.