Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mejl avslöjar Bidens möte med ukrainsk toppchef

Ny undersökning från Ipsos – Biden leder med tio procentenheter.
Joe Biden.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Nyligen upptäckt mejlkorrespondens visar hur Hunter Biden presenterat en toppchef i elbolaget Burisma, vars styrelse han själv satt i, för sin far Joe Biden 2015.

Det rapporterar New York Post.

Mejl visar också hur toppchefen bett Hunter Biden om råd för hur han kan använda sitt inflytande till företagets fördel.

Mejlkorrespondensen visar hur Vadym Poharskyi, toppchef i samma ukrainska energibolag som Hunter Biden då satt i styrelsen för, visar uppskattning för att Hunter Biden presenterat honom för sin far.

”Kära Hunter, tack för att du bjöd in mig till DC och gav mig chansen att få träffa din pappa och tillbringa lite tid tillsammans. Det är verkligen en ära och ett nöje”, står det i mejlet, rapporterar New York Post.

Mejlets avsändare är Vadym Pozharskyi, och det skickades i april 2015.

Enligt tidigare anklagelser från Donald Trump ska den dåvarande vicepresidenten Joe Biden, mindre än ett år efter att mejlet skickades, ha försökt stoppa den utredning som pågick mot Burisma på grund av sonens position i företaget.

Bad Hunter Biden om råd

Mejlet hittades i en dator som lämnats in för reparation i april 2019, enligt New York Post som talat med butikens ägare. På datorn och tillhörande hårddisk fanns flera privata bilder på Hunter Biden.

Dokument som tidningen tagit del av visar att datorn och en hårddisk blivit beslagtaget av FBI i december samma år.

I ett annat mejl ber Pozharskyi Hunter Biden om ”råd för hur du kan använda ditt inflytande” för elbolagets räkning.

”Konspirationsteorier”

Joe Biden har hela tiden hävdat att han aldrig talat med sin son om Hunters affärsintressen utomlands.

Samtidigt har anklagelserna mot Biden använts av bland andra Donald Trump som ett slagträ inför presidentvalet, trots att flera utredningar kommit fram till att de inte stämmer.

Det är Doanld Trumps personliga advokat, Rudy Giuliani, som gett en kopia av hårddisken med mejlen till New York Post. Hunter Bidens advokat har inte velat kommentera mejlkorrespondensen, och riktar i stället kritik mot Giuliani.

”Han har drivit allmänt misskrediterande konspirationsteorier om Biden-familjen och öppet förlitat sig på aktörer knutna till rysk underrättelsetjänst”, har han sagt enligt New York Post.

Biden-kampanjens svar på avslöjandena

Efter New York Posts avslöjande svarade Bidens kampanj med ett uttalande, senare på onsdagen.

I uttalandes hävdas att man kontrollerat Joe Bidens kalender, och att något möte med elbolagstoppen aldrig ägt rum, rapporterar Fox news.

Utredningar av pressen, i riksrätten, och till och med av två republikanskt ledda senatkommittéer vilkas arbete har avfärdats som ”icke legitimt” och politiskt av en GOP-kollega, har alla kommit till samma slutsats: att Joe Biden genomdrev officiell, amerikansk politik mot Ukraina och inte gjorde något fel”, står det bland annat i uttalandet.

Dokumenten under utredning

Efter New York Posts publicering har en senatskommitté påbörjat en utredning av de dokument som hittades i datorn, rapporterar tidningen. 

– Dagens publicering väcker flera frågor som måste redas ut, säger kommitténs ordförande Ron Johnson till New York Post.

Företrädare för kommittén har bekräftat för tidningen att de varit i kontakt med ägaren till butiken som först tog emot datorn, och att de påbörjat en process för att bekräfta den information som han kommit med. 

LÄS MER: Presidentval i USA – viktiga fakta, enkelt förklarade

Donald Trump höll stort valmöte i Florida.
USA-experten om läget inför presidentvalet 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.