Mejade ner Malin Blom – döms till dagsböter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Malin Blom, 30, mejades ner. Nu har gärningsmannen dömts.
Foto: Ida Halling
Det var vid Slussen hon blev påkörd av smitaren.

Han mejade ner Malin Blom, 30, när hon var ute och cyklade - och smet från platsen.

Nu har den 25-årige mannen dömts till dagsböter - samtidigt som han slipper betala skadestånd.

– Det känns tungt för Malin att han bara får dagsböter för en sådan här sak, säger hennes målsägarbiträde Joakim Jäderström.

Det pågick en löpartävling längs Stadsgårdskajen och ett körfält var avstängt när Malin Blom kom cyklande i höjd med ett övergångsställe vid Fotografiska - på väg till en väns 30-årsfest - lördagen 13 juni år.

Men plötsligt small det - hon blev påkkörd bakifrån av en svart Volkswagen Golf och slungades upp i luften.

Bilföraren smet från platsen och struntade i att se hur det gick för Malin.

Hon fördes till sjukhus med allvarliga skador och låg i koma i flera veckor, svävande mellan liv och död.

Samtidigt pågick jakten på den försvunne bilföraren.

En knapp månad senare kom ett anonymt tips in till polisen och en 25-årig man greps misstänk för vållande till kroppsskada, obehörigt avvikande från trafikolycksplats och grov vårdslöshet i trafik.

Mot sitt nekande ställdes han inför rätta och på torsdagen kom domen mot mannen.

Inget skadestånd

Stockholms tingsrätt dömer honom till dagsböter på sammanlagt 24 000 kronor för vållande till kroppsskada och obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

"Tingsrätten anser vid en samlad bedömning att bevisningen otvivelaktigt visar att NN var bilens förare vid olyckstillfället." skriver tingsrätten.

Åtalet gällande grov vårdslöshet i trafik ogillas däremot då man menar att det inte finns tillräckliga bevis för att han medvetet brustit i omsorg.

Konsekvensen blir att Malin Blom - trots svåra skador på bland annat hjärna och lungsäckar - inte får något skadestånd.

– Jag tycker tingsrätten fört ett märkligt resonemang. Det här är ett sådant fall där man kunde närma sig ett uppsåtligt handlande och därför borde det utgå skadestånd till Malin, säger målsägarbiträde Joakim Jäderström.

Överväger att överklaga

Han har talat med Malin efter att domen kom och hon tycker att dagsböter känns som ett för lågt straff för mannen som orsakat henne men för livet.

– Hon har ju råkat ut för en väldigt allvarlig skada och mår väldigt dåligt av det. Hon känner därför att bara få dagsböter för en sådan här sak känns ganska tungt, säger Joakim Jäderström.

Domstolen motiverar beslutet med att det krävs att uppsåtligt brott av allvarligare karaktär begåtts - "hade den tilltalade gjort sig skyldig till grovt rattfylleri, vållande till kroppsskada, grovt brott, samt obehörigt avvikande från trafikolycksplats, grovt brott, genom att i alkoholpåverkat tillstånd utan att bromsa eller väja undan köra på och skada en fotgängare samt därefter avvika från olycksplatsen" skulle skadestånd vara befogat.

– Det vi kommer göra nu är att läsa igenom domen och se om det finns skäl att överklaga, säger Joakim Jäderström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.