Mehmet Kaplan var märkbart tagen när han berättade om stormningen och tiden i israeliskt förvar.
Enligt Kaplan dök israeliska helikoptrar och korvetter upp runt fartygen vid tolv–ett-tiden på natten och störde ut radioutrustningen. När soldaterna bordade fartygen vid gryningen sköt de gummikulor och använde elpistoler mot aktivisterna. Inga av de fem svenskarna som fanns med på fartyget ska dock ha träffats.
– Det var väldigt otäckt. Vi backade upp till kommandobryggan. Till slut började de plocka bort personer en efter en. Några höll sig kvar vid olika föremål. Då fick de rejäla doser med elpistoler och gummikulor, säger han.
"Satte sig på Feiler"
Kaplan kände sig hotad.
– När man möts av en totalmaskerad elitstyrka – de hade rånarluvor på sig – så blir man ställd. Vi var beredda på att det kunde hända, men samtidigt var vi på internationellt vatten. Vi var noga med att visa vi är civila. Ingen har rätt att ta över vår båt på internationellt vatten, säger han.
Kaplan hävdar att deras fartyg, enligt kaptenens beräkningar, befann sig minst 78 sjömil utanför israeliskt territorialvatten.
Soldaterna krävde att få deras pass. Det motsatte sig konstnären Dror Feiler.
– Dror fick en väldigt omild behandling. De satte sig på honom och tryckte ned hans huvud. Han fick blessyrer i ansiktet, säger Mehmet Kaplan.
Flyttades till läger
Aktivisterna fördes till ett interneringsläger där de delades upp, fotograferades och förhördes.
– Vi fördes vidare till flygplatsen för att kolla om det fanns flyg hem för oss. När det visade sig att det inte gjorde det flyttades vi till ett förvar, där vi förvarades i nästan 24 timmar – jag, Henning Mankell och Victoria Strand.
Det var varmt i förvaret. När de bad om vatten uppmanades de att dricka kranvattnet som också var varmt.
Trots allt betonar Mehmet Kaplan att situationen i Gaza är betydligt värre än det han upplevde i Israel.
– Det lilla vi upplevde går inte att jämföra.