Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mehdi ”Dumle” Sachit skjuten till döds i Rinkeby

Under juldagen sköts Mehdi "Dumle" Sachit till döds i Rinkeby utanför Stockholm. I en intervju med Expressens Nina Svanberg 2021 berättade han om hur han levde under konstant hot och att han inte trodde han skulle överleva sin 25-årsdag.
Mehdi ”Dumle” Sachit har skjutits till döds i Rinkeby.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nils ”Einár” Grönberg.
Foto: ANETTE NANTELL / DN TT NYHETSBYRÅN

Den 27-årige man som under juldagsmorgonen sköts i Rinkeby har avlidit. 

Det rör sig om Mehdi ”Dumle” Sachit – medlem i kriminella nätverket ”Dödspatrullen” och misstänkt för att ha lurat rapartisten Nils ”Einár” Grönberg i mordfällan, enligt Expressens uppgifter. 

Förra året valde han i en intervju med Expressen att öppet berätta om livet i gänget. Då sa han:

– Låt oss äta varandra, tills vi är slut.

Strax efter klockan halv nio på juldagsmorgonen larmades polisen om skottlossning i Rinkeby i nordvästra Stockholm. 

På platsen hittades 27-årige Mehdi ”Dumle” Sachit svårt skadad, skjuten flera gånger, bland annat i huvudet. 

– Det påbörjades livräddande åtgärder på plats. Sedan tog ambulanssjukvårdarna över och fortsatte med det arbetet, sa Towe Hägg, Stockholmspolisens presstalesperson, kort efter.

Senare på dagen meddelade polisen att mannen som hittats skottskadad dött. Mehdi ”Dumle” Sachits anhöriga är underrättade.

– Han är konstaterat avliden, det rubriceras som mord, säger Jens Mårtensson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Ingen är gripen. 

Pekades ut som central gestalt i ”Dödspatrullen”

Han var en tungt kriminellt belastad man, dömd för bland annat grovt sexualbrott, våldsbrott och narkotikabrott, med en central placering i kriminella Rinkebynätverket ”Dödspatrullen”. 

I oktober förra året publicerade Expressen en intervju med Sachit där han valde att bekräfta gängtillhörigheten i kriminella nätverket ”Dödspatrullen” – vars konflikt med kriminella nätverket ”Shottaz” har resulterat i ett dussintal mord sedan 2015. 

Under intervjun beskrev han sin inställning till dödsspiralen. 

– Låt folk skjuta varandra. Stör inte dem. Det är inte en ”Kalle” eller en ”Fredrik” som dör. Det är folk som själva skapat problem och som gjort knas. Låt oss äta varandra, tills vi är slut. Det är bästa sättet. Han som lever är bäst, han som är död är död. Det stör inte folk, i slutändan är det shunos som har dött, sa den då 26-årige mannen, som ständigt bar skyddsväst, skiftade mellan tre olika boenden och ändrade sina rutiner konstant för att inte bli mördad. 

I intervjun beskrev han livet inifrån det kriminella gänget och att han levde med en hotbild.

Även polisiära underrättelseuppgifter från olika förundersökningar gjorde gällande att Sachit levde under en kraftig hotbild, vilket polisen även hade informerat hans familj om. 

För Expressen berättade Sachit att kriminella rivaler hade försökt skjuta honom. 

– Jag har varit med ett par gånger när man dykt fram på mig. Men jag har klarat mig, det har inte varit min tid.

Sachit om misstanken att han lurat Einár

Han uppgav att paranoian hade hållit honom vid liv. 

– Jag har också tagit onödiga risker, kanske värre än många andra. Jag har tagit dåliga risker som kunde gått snett. Men jag tror att alla är ”goare” (person som lockar sitt offer till ett bakhåll).

Någon vecka innan Expressen publicerade intervjun sköts rapartisten Einár till döds utanför sitt hem i Hammarby sjöstad. 

Mehdi ”Dumle” Sachit hade då umgåtts med Einár under en tid och försökte sig själv på en karriär som gangsterrappare. 

– Jag är den enda gangsterrapparen från vår gruppering. Det finns ingen från vår sida som gjort musik, det är bara andra sidan och att de kallar sig för gangsterrappare… Yasin…. Alex Ceesay. Vad har de gjort? De har inte meriterna som ”Dödspatrullen”, sa Sachit till Expressen. 

Sachit var på plats när Einár mördades. Snabbt ryktades det om att han hade ”goat” rapartisten som blev 19 år i mordfällan. 

– Nej, nej, nej, grejen är att när vi sprang därifrån skrek jag ”ring aina, ring ambulansen”. Det om ”goare” är skitsnack, sa Sachit till Expressen. 

Sachit blev sedan – och var fram till sin död under juldagen – formellt misstänkt i mordutredningen kring Einárs död, enligt Expressens uppgifter. 

Var misstänkt för inblandning i mordet på rapartisten Nils ”Einár” Grönberg
Gängkriget inifrån: Skjutningarna • Striden mot Shottaz: ”Folk måste bort”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.