Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Meghan i öppet brev – berättar om dottern

Meghan har börjat hjälpa arbetslösa kvinnor.
Hertiginnan Meghan fick sitt andra barn, en dotter, i början av sommaren.
Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Meghan var gravid med dottern Lilibet ”Lili” Diana under intervjun med Oprah i våras. också överväldigad
Foto: CBS TELEVISION NETWORK / STELLA PICTURES/STELLA/DDP/FERRARI DDP/FERRARI

Meghan, hertiginnan av Sussex säger att hon var ”överlycklig” när dottern Lili föddes i början av sommaren – men också ”överväldigad”.

Men till skillnad från många andra i USA har hon råd att stanna hemma länge med sin baby.

Det skriver hertiginnan Meghan ”som mamma” i ett öppet brev där hon uppmanar amerikanska toppolitiker att införa betald föräldraledighet.

Meghan Markle, hertiginnan av Sussex, riktar en passionerad vädjan till ledarna i USA:s kongress. Hon manar dem att ge det amerikanska folket betald föräldraledighet, något som är en självklarhet i många andra länder.

Och hon berättar om sina egna erfarenheter som mamma för att ge tyngd åt argumenten.

”I juni hälsade min man och jag vårt andra barn välkommen. Som alla föräldrar var vi överlyckliga. Som många föräldrar var vi överväldigade”, skriver Meghan och fortsätter:

”Som färre föräldrar mötte vi inte den hårda verkligheten att antingen tillbringa de första kritiska månaderna med vår baby eller att gå tillbaka till arbetet.”

Till kongressens ledare

I det öppna brevet till senatens majoritetsledare Charles Schumer och representanthusets talman Nancy Pelosi skriver hertiginnan Meghan att hon och prins Harry inte behövde göra det svåra valet – eftersom de hade råd att stanna hemma.

”Vi visste att vi kunde ta hem henne och i detta avgörande skede ägna allt åt våra barn och vår familj. Vi visste att vi inte behövde göra omöjliga val rörande barntillsyn, arbete och hälsovård som så många andra måste göra varje dag”, skriver hon.

Meghan skriver till politikerna att man inte ska behöva ”kompromissa eller förhandla” om betald föräldraledighet för alla. Hon pekar på att många länder ger båda föräldrarna rätt att vara hemma med barnen under en lång period. Medan USA inte garanterar någon en enda dags ledighet, skriver hon.

”Nationell rättighet”

Föräldraledighet bör vara en ”nationell rättighet”, enligt hertiginnan Meghan. I USA hänger möjligheten att stanna hemma med sin baby på de försäkringar och sociala förmåner som gäller på ens arbetsplats.

”Ingen familj ska behöva välja mellan att försörja sig och friheten att ta hand om sitt barn”, slår hertiginnan Meghan fast.

Hon förklarar att hon skriver brevet å sin familjs vägnar och ”å alla familjers vägnar”.

Hertiginnan Meghan om sitt födelsedagsprojekt:

Fina budskapet när Meghan och Harry valde namnet Lilibet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.