Medlemsantalet i Piratpartiet ökar. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Medlemsantalet i Piratpartiet ökar. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Medlemmarna i Piratpartiet ökar

Publicerad
Uppdaterad
Domen lockar medlemmar till Piratpartiet och under fredagen passerades 15 000-strecket.
Under debatten om fildelning, rättegång och dom mot The Pirate Bay har partiet mer än fördubblat sitt medlemstal.
På lördagen anordnas en demonstration i Stockholm för "rätten till delad kultur".

Politiker förvånad

Socialdemokraternas riksdagsledamot Eva-Lena Jansson, som är talesperson i IT-frågor, är förvånad över domen.
- Jag trodde inte att det skulle bli fängelse och mångmiljonbelopp, säger hon.
Jansson tycker det är för tidigt att uttala sig om vilka konsekvenser domen får.
- Jag såg att Roger Wallis (professor vid KTH) sagt att det kan leda till stämningar mot bredbandsoperatörer. Vart är vi då på väg och vad händer med internet, frågar hon.

Vill inte ha förbud

Den vänsterpartistiske riksdagsledamoten Kalle Larsson beskriver straffen som orimligt hårda. Domen verkar vara "beställd i avskräckande syfte på uppdrag av den amerikanska musik- och filmindustrin", skriver han i ett pressmeddelande.
"Fildelningsfrågan kan inte lösas genom förbud. Möjligheterna att kopiera för personligt bruk bör tvärtom breddas. Nätets utveckling har på kort tid öppnat en rad nya sociala möjligheter att skapa och sprida kultur," skriver han i pressmeddelandet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag