Klockan 9.00 i morgon säljs Maj Holmblads lägenhet på exekutiv auktion. Här har hon bott i 65 år och hon har betalat 780 hyror. Nu vräks hon därför att hon låg på sjukhus och inte kunde betala hyran i tid.
Klockan 9.00 i morgon säljs Maj Holmblads lägenhet på exekutiv auktion. Här har hon bott i 65 år och hon har betalat 780 hyror. Nu vräks hon därför att hon låg på sjukhus och inte kunde betala hyran i tid.

Medlemmarna gör revolt mot styrelsen

Publicerad
Uppdaterad
Medlemmarna i HSB-föreningen gör revolt mot sin styrelse. I går kväll hade 28 av 39 medlemmar skrivit under protestlistan för att 83-åriga Maj Holmblad inte ska bli hemlös.
- Hon måste få leva sina sista år här, säger initiativtagaren Emiko Svensson, 50.
Under helgen har Emiko Svensson och Anthony Sundberg-Velander samlat namnteckningar från föreningens medlemmar för att gå emot styrelsens beslut att vräka Maj Holmblad. Med Expressens hjälp fick de ihop protester från 28 av 39 medlemmar. Och deras besked är mycket tydligt: - Låt Maj bo kvar!

Inte medlem

Fem personer ställer sig neutrala i konflikten. Några få har inte gått att nå. Hittills är det bara vice ordförande Per-Erik Eriksson samt ledamöterna Bo Sköld och Lennart Orre som är emot Maj Holmblad Styrelsens ordförande Berit Jonsson är HSB:s representant och inte medlem. För Expressen berättar flera grannar att de känner sig totalt överkörda av styrelsen. - Vi visste inget förrän vi läste i tidningen. Dåligt att inte informera oss innan, säger Tomi Kangastie, 36. - Jag har aldrig haft problem med Maj, men däremot med styrelsen. Per-Erik Eriksson försöker ha kontroll över hela föreningen, säger Kristina Nordin, 26. Den enda i styrelsen som svarade på Expressens frågor var ledamoten Bo Sköld. Hur påverkas styrelsens ställning nu när majoriteten av medlemmarna har protesterat? - Har de? Jag måste fundera och prata med de andra igen. Det blir ju konstigt om vi går emot. Vissa påstår att lägenheten lovats till en anhörig till en styrelsemedlem. - Det stämmer inte! Kronofogden ser ju till att det blir en offentlig auktion. Efter samtalet kallas styrelsen till ett nytt möte som hålls under förmiddagen. Än verkar det finnas hopp. - Om styrelsen inte lyssnar nu måste de ställa sina platser till förfogande, säger Anthony Sundberg-Velander.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag