Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Medlemmarna betalar kyrkans miljonresor

Botkyrka församling har lagt miljoner på konferensresor. Foto: Shutterstock / SHUTTERSTOCK

Botkyrka församling har gjort konferensresor för cirka 2,8 miljoner kronor som har bekostats av Svenska kyrkans medlemmar.

Pengarna lades bland annat på en resa till Istanbul där ett restaurangbesök för de 90 konferensdeltagarna gick loss på 103 000 kronor.

Detta visar en granskning som Sveriges Radio har gjort av Svenska kyrkans resor.

Många svenska församlingar och pastorat anordnar konferenser för sina anställda och politiker som går loss på hundratusentals kronor som kyrkans medlemmar bekostar.

Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort av Svenska kyrkans resor.

6,2 miljoner svenskar betalar omkring en procent av sin lön till Svenska kyrkan via den så kallade kyrkoavgiften.

Ett fall som sticker är Botkyrka församling som anordnar dyrare personalresor än någon annan församling som granskats i reportaget.

Botkyrka är en relativt fattig församling som får medel från kyrkomedlemmar i andra delar av landet.

Sedan 2010 har Botkyrka församling gjort resor för cirka 2,8 miljoner visar granskningen av Sveriges Radio.

En av dessa resor gick till Istanbul där tio kyrkopolitiker och 80 anställda hade konferens 2010. Notan landade då på 997 000 kronor.

Kan ifrågasätta valet av restaurang

Nils Furtenbach, ordförande i Botkyrkas kyrkoråd, menar att kostnaderna på resan hölls igen och att man inte gick på dyra restauranger.

Men kvittona som Sveriges Radio har granskat visar att man sista kvällen gick på en restaurang som ligger i Bosporen. Varje person har där en nota på över 1200 kronor, totalt landar kostanden för restaurangbesöket på 103 000 kronor.

– Hade vi i dag vetat vad notan skulle gå på så kan man ju ifrågasätta valet av restaurang, säger Nils Furtenbach.

I dag styrs församlingen av Anna-Marie Carlsson som är ordförande i Botkyrka församlings kyrkoråd.

Sedan hon tillträdde har ytterligare två konferensresor gjorts. Sveriges Radios reportage visar att 74 personer 2014 reste till Israel. Den resan kostade medlemmarna över en miljon kronor.

Var en viktig resa att göra

2012 gjorde en annan resa då 60 anställda och åtta politiker reste till Sarajevo och den totala notan gick där loss på 772 000 kronor.

Syftet var enligt programmet att "stärka helheten och gemenskapen i församlingen i tider av neddragningar".

Anna-Marie Carlsson, som själv var med, försvarar resonemanget.

– När man kommer hem och har varit med om sådana här upplevelser så har man en större förståelse för dem som man möter, säger hon.

Det har dessutom genomförts flera olika rekognoseringsresor där flera medarbetare har besökt resmålen för att undersöka vilket hotell personalen ska bo på och vilka restauranger man ska äta på.

– Har man ansvar för en personalgrupp så måste man veta var man landar. Det går inte att komma med 70 pers och inte veta var man är, säger Anna-Marie Carlsson i reportaget.

De gör våld på kyrkan

Christer Sivertsson, ledamot i Östersunds kyrkofullmäktige, är kritisk till att Svenska kyrkan i flera församlingar använder medlemmarnas pengar till påkostade konferensresor. Han menar att detta riskerar att svärta ner allt det bra som kyrkan också gör i sin verksamhet.

– Det är pengar som människor frivilligt avstår för att vara medlemmar i det här och därför är det extra viktigt att man är noga med pengarna. Allt det bra som Svenska kyrkan gör kan förtas. De gör nästan våld på det kristna budskapet och på kyrkan, säger han.

Expressen har sökt Anna-Marie Carlsson. Hon svarar via mejl på onsdagskvällen att hon för närvarande inte har någon kommentar men att hon kommer att återkomma under morgondagen.