Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Medierna varnas – efter stora läckan

Emmanuel Macron leder i opinionsundersökningarna inför presidentvalet. Foto: Frederic Scheiber / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron. Foto: Frederic Scheiber / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den nuvarande presidenten François Hollande har uttalat sig om hackerattacken. Foto: Geoffroy Van Der Hasselt / Pool / Epa / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hackare har läckt ut 70 000 dokument från Emmanuel Macrons valkampanj.

Nu varnar franska myndigheter för att spridning av dokumenten är brottsligt – och en arg president Hollande lovar att attacken ska besvaras.

Samtidigt vänds misstankar mot Ryssland.

Sent på fredagskvällen läckte anonyma hackare omkring 70 000 interna dokument från Emmanuel Macrons kampanjrörelse En Marche.

Hackerattacken ledden till att den franska valmyndigheten höll ett blixtinkallat möte under lördagsmorgonen. Den kom med en skarp varning till så väl media som landets alla invånare:

Sprid inte den läckta informationen vidare.

"Riskerar att förändra valresultatet"

Myndigheten understryker att den som sprider dokumenten kan göra sig skyldig till brott – och "kommer ställas till svars för sina handlingar".

 

LÄS MER: Macron utsatt för en massiv hackerattack

 

Myndigheten fortsätter:

"Dagen innan våra institutioners viktigaste val uppmanar vi alla aktörer på nätsidor och i sociala medier, mediechefer så väl som alla medborgare, att ta sitt ansvar och inte sprida det här innehållet för att inte riskera att förändra valresultatet, inte bryta mot de förbud som finns enligt lag och inte riskera att själv begå en kriminell handling."

Hollande: "Kommer att besvaras"

Frankrikes nationella IT-säkerhetsmyndighet, ANSSI, ska nu utreda angreppet, skriver AP med hänvisning till en myndighetskälla.

Macrons kampanj kan inte kommentera eftersom lagen kräver att allt kampanjarbete står stilla den sista dagen inför det avgörande valet. Den som bryter mot förbudet riskerar böter på upp till 750 000 kronor.

 

LÄS MER: Jean-Marie Le Pen köpte lyxviner för EU-pengar

 

Den nuvarande presidenten François Hollande har dock uttalat sig om attacken.

– Vi visste att de här riskerna fanns under presidentvalskampanjen eftersom det har hänt på andra ställen. Ingenting kommer att passera utan respons, säger han till AFP.

Valaffischer för Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Foto: Bob Edme / AP TT NYHETSBYRÅN

Spekulationer om Ryssland

Det har spekulerat om att Ryssland ligger bakom – men det är ingenting som har bekräftats.

Tidigare har Macrons läger anklagat ryska intressen för att försöka komma åt deras mejlkonton. Från Kremls sida har man förnekat alla sådana attacker. Tidigare i veckan sa president Vladimir Putin, enligt The Telegraph, att "det har aldrig fallit oss in att lägga oss andra länders interna angelägenheter".

På lördagen twittrade Gerard Araud, Frankrikes ambassadör i Washington, om sina misstankar att Putin försökt hjälpa Le Pen:

"Det var förväntat. En sista offensiv för att gagna den föredragna kandidaten från en utländsk regering".

Han raderade senare tweeten.

Vad vi vet om attacken

Det var länkar till totalt nio gigabyte med zip- och torrent-filer som läckte ut under fredagskvällen – bara timmar innan kampanjstoppet.

Länkarna postades av en användare som kallar sig EMLEAKS på den anonyma publiceringssajten Pastebin. Detta delades sedan på forumet 4chan och spreds av högerextrema aktivister på Twitter – innan Wikileaks gav läckan mer spridning.

 

LÄS MER: Guide: Det behöver du veta om franska valet

 

Hittills ser det ut som att läckan främst innehåller dokument som visar hur Macrons presidentvalskampanj arbetar internt. Bland de 70 000 dokumenten finns bland annat yrkesrelaterade och privata mejl, anteckningar, kontrakt och bokföringsdokument.

Strax innan kampanjstoppet gick En Marche ut med ett uttalande:

De sade sig ha blivit utsatta för en massiv, koordinerad hackerattack, påstod att förfalskade dokument blandats med äkta och att läckan hade som syfte att "så tvivel och desinformation".

Det här vet vi inte

Det är oklart vad i läckan som är äkta – och vad som inte är det. Enligt New York Times kan det ta experter flera veckor att gå igenom de publicerade dokumenten.

Det är inte heller klarlagt vem eller vilka som ligger bakom hackerattacken eller vad motivet är.

 

LÄS MER: Följ det franska valet i Expressen TV & DiTV

 

En annan sak som är omöjlig att förutspå är om – och i så fall hur – läckan kommer att påverka det franska presidentvalet under söndagen.

Säkerhetspolisen följer utvecklingen i Frankrike. Presschefen Nina Odermalm Schei säger till Svenska Dagbladet att man är medveten om att det finns brister hos svenska myndigheter.

– Det går aldrig att skydda oss helt mot elektroniska angrepp och därför följer vi naturligtvis det som hänt i Frankrike med stort intresse, säger hon.