Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Mediekrisen är en demokratikris"

Foto: Lisa Mattisson Exp

Mediernas framtid handlar om demokratins överlevnad.

Det säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till Expressen.

Samtidigt ger hon nya besked om digitalmomsen, reklamskatten och tv-avgiften.

– Jag menar att mediekrisen är en demokratikris. Det är viktigt att vi alla förstår, hela svenska folket, att det kommer att påverka oss alla om vi inte blir informerade eller om en kritisk granskning av makten uteblir, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Det låter oerhört allvarligt?

– Ja, men det är allvarligt. Jag är väldigt orolig. För några månader sen träffade jag en person som inte förstod att beslutet om att lägga ned en skola redan var taget. Hon hade inte förstått det. Jag frågade om det inte stod i tidningen, och hon svarade att hon inte haft någon lokaltidning på flera år.

Så hur ska du hjälpa mediebranschen?

– Jag kommer inte att lösa affärsmodellerna. Men politiken måste arbeta fram ett modern verktyg. Jag kan inte fatta att vi har låtit det vara. Presstödssystemet är som ett dåligt skämt, utvecklat för en annan tid. 70-talspolitik ligger bakom det.

Redan 2002 beslutade riksdagen att reklamskatten skulle tas bort. Kommer du att infria det löftet?

– Jag kommer att arbeta för det löftet. Och sen är det ju momsen, som också är en absurditet ur ett perspektiv. Men det är pengar in till statskassan, och det är därför ingen regering lyckats ta bort den.

Håller finansminister Magdalena Andersson med dig när du kallar digitalmomsen för en absurditet?

– Nej, men det är absurt att samma innehåll kostar olika mycket. Samtidigt är momsen en form av skatt och de pengarna gör skillnad någon annanstans.

Är din förhoppning att digitalmomsen ska bort i nästa budget?

– Inte i nästa budget, men jag har förhoppningar om det under mandatperioden.

Men inte 2016?

– Det tror jag inte vi ska ha stora förhoppningar om, att digitalmomsen är borta redan då.

Hur ser du på tv-licensen då? Kan du tänka dig att ta in pengarna till public service på något annat sätt?

– För mig har det alltid varit självklart att man inte ska pilla i onödan i fungerande system. I dag har RIKAB som tar in tv-licensen all time high när det gäller människors betalningsvilja.

Så det finns egentligen ingen anledning att röra den?

– Nej, egentligen finns det ingen anledning. Och public service har aldrig haft så höga förtroendesiffror för det som de sänder ut, vilket vi ska vara väldigt stolta och glada för - alla vi skattebetalare.

I veckan kom nya siffror som visar att 2,5 miljoner svenskar kan se streamad tv och 1,5 miljoner svenskar har tillgång till Netflix. Vad betyder den utvecklingen för traditionell tablå-tv?

– Mycket. Det är väldigt spännande och utmanande. Om tio år har vi kanske en annan bild av vad tv var.

Hur tror du att vi tittar på tv om tio år?

– Jag tror att själva tv-begreppet kommer att omvärderas. Men det är en väldigt svår fråga.

Har vi tablå-tv om tio år?

– Det är frågan.

Du är inte säker?

– Nej, jag är inte säker. Utvecklingen har gått så oerhört snabbt. Det märker jag när jag talar med programbolagen, publicservice-bolagen inte minst. Men också med Casten på TV4. Det går väldigt, väldigt snabbt.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.