Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mediekoncern drabbat av stort teknikhaveri

Besökare på Mittmedias sajter möts av ett stort gult felmeddelande som berättar om problemen.
Foto: Skärmdump
Daniel Nordström, chefredaktör för Mittmedias titlar i Västmanland och Stockholmsregionen.
Foto: Sven Lindwall

Mediekoncernen Mittmedia har drabbats av ett omfattande teknikhaveri – som har pågått sedan onsdagskvällen.

Det påverkar papperstidningar, e-tidningar och webbsajter.

– Jag har aldrig varit med om ett så omfattande problem under så lång tid, säger Daniel Nordström, chefredaktör för Mittmedias titlar i Västmanland och Stockholmsregionen.

De tekniska problemen startade vid 22-tiden på onsdagen och har fortsatt hela torsdagen. Enligt Mittmedias IT-chef orsakas de av det centrala disksystemet i Mittmedias datacenter i Sundsvall har havererat.

– Tekniker har jobbat hela natten och förmiddagen med reparation av den här lösningen, säger Per Olofsson till Medievärlden.

Han har ingen prognos för när problemet kan vara helt åtgärdat.

– Jag vill inte ge någon prognos. Vi gör avstämningar kontinuerligt, men det är förstås väldigt svårt att veta när allting kan vara som vanligt igen, säger han till Medievärlden.

Problem med Mittmedias tidningar

Mittmedia äger flera tidningar i mellersta och norra Sverige, bland annat Sundsvalls Tidning, Östersunds-Posten, Dalarnas Tidningar och VLT. Enligt Daniel Nordström, chefredaktör för Mittmedias titlar i Västmanland och Stockholmsregionen, har tidningarna i norr drabbats värst.

Men alla 28 titlar har haft problem. Med tryckta tidningar och med nätupplagan.

– Exakt vad som har gått fel analyseras och felsöks för fullt, säger Daniel Nordström.

Till exempel kunde inte Örnsköldsviks Allehanda tryckas alls på onsdagskvällen, i stället fick prenumeranterna Tidningen Ångermanland. Sundsvalls Tidning distribuerades med åtta blanka sidor – bland annat förstasidan.

Problem med ishockeybevakning

Haveriet har också påverkat koncernens e-tidningar. Och under förmiddagen har det varit problem att uppdatera sajterna. Först under eftermiddagen blev det möjligt att publicera enstaka artiklar, skriver bland annat Sundsvall Tidning.

Strulet ställer till det särskilt för Gävletidningarna, som hårdbevakar SM-finalen i ishockey mellan HV 71 och Brynäs. Och för VLT och Västerås väntar under fredagen åtal i det uppmärksammade Arbogamålet.

– Vi hoppas att problemen är lösta till dess. Det har lossnat lite grann, även om tidningarna i morgon inte kommer att vara perfekta. Prognosen är att det ska vara bra igen i kväll, teknikerna har slitit hund i ett dygn snart, säger Daniel Nordström.

IT-chef: "Väldigt allvarligt"

Per Olofsson säger till Mittmedia att han trodde att problemet skulle kunna lösas snabbare. Nu är det oklart med fredagstidningen.

– Det är klart att det är väldigt allvarligt. Det jag ändå vill säga är att den redaktionella verksamheten inte har stannat upp men vi har haft begränsade möjligheter att publicera oss, säger Per Olofsson till ST.

Enligt Daniel Nordström ska det göras en noggrann analys om hur teknikhaveriet kunde uppstå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.