Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mediechefer kräver att regeringen agerar mot Kina

Leif Brännström rapporterade nyligen utanför UD i Stockholm.
SVT-chefen Hanna Stjärne
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Utgivarnas ordförande Viveka Hansson, programdirektör på TV4.
Foto: PRESSBILD
Kinas ambassadör Gui Congyou har bland annat kritiserat Expressen och förre chefredaktören Thomas Mattsson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Casten Almqvist, vd för TV4.
Foto: OLLE SPORRONG

Svenska publicister kräver nu att regeringen samarbetar med EU mot Kinas attacker på oberoende svensk journalistik.

Organisationen Utgivarna vill att Sverige ska ”agera internationellt”.

– Vi står varje dag ovillkorligt upp för den svenska yttrandefriheten men nu krävs att regeringen agerar ännu skarpare, säger SVT-chefen Hanna Stjärne.

Kina fängslar journalister, försvårar för utländska korrespondenter att få visum till landet och försöker påverka oberoende medier i andra länder. Sverige och bokförläggaren Gui Minhai, som hålls frihetsberövad i Kina, har flera gånger drabbats av påverkans försök.

Nu vill Utgivarna – publicistorganisationen som samlar Tidningsutgivarna (TU), Sveriges Tidskrifter, TV4 och de tre public service-bolagen – att EU ska agera. Styrelsen gör idag ett internationellt upprop för pressfriheten.

– Det är oacceptabelt att företrädare för ett annat land, i Sverige, försöker påverka journalister och deras möjlighet att rapportera och granska. I vår roll ligger att ge publiken en allsidig och opartisk nyhetsrapportering så att de sedan själva kan bilda sig en uppfattning över vad som är sant och falskt. Därför behöver denna fråga lyftas och få större uppmärksam än den hittills har fått, säger Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.

”Måste upphöra omgående”

Casten Almqvist, vd för TV4, håller med:

– Kinas upprepade försök att förhindra den fria och oberoende journalistiken i Sverige måste upphöra omgående. Därför kräver Utgivarna att den svenska regeringen tar initiativet att agera internationellt för att konkreta åtgärder tas för att slå vakt om press- och yttrandefriheten. Jag ser mycket allvarligt på den här situationen.

Kinas ambassadör Gui Congyou har bland annat kritiserat Expressen och förre chefredaktören Thomas Mattsson, som representerar TU och Bonnier News i Utgivarna, hoppas nu på ”…ett större internationellt engagemang mot Kinas agerande”.

– Den senaste tiden har hoten mot svenska medier eskalerat och tonläget har trappats upp på ett sätt som är oacceptabelt, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Utgivarna vill att Sverige via utrikesdepartementet ska förmå övriga EU-länder att tydligare ta ställning mot Kinas hot mot det fria ordet.

– Vi måste gemensamt synliggöra vad yttrandefriheten betyder i ett öppet europeiskt samhälle. Visa på de mönster som framträder när enskilda exempel på angrepp mot den läggs ihop, säger Utgivarnas ordförande Viveka Hansson, programdirektör på TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.