Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mediechefen Lars Ander har avlidit

NWT:s högste chef Lars Ander har avlidit 74 år gammal. Foto: Marcus Bryngelsson

MEDIER. Mediekoncernen NWT:s högste chef Lars Ander avled i går efter en kort tids sjukdom.

– Mediasverige har därmed förlorat en av sina mer profilskarpa och inflytelserika aktörer, skriver NWT, Nya Wermlands-Tidningen, på sin hemsida.

Lars Anders började arbeta på tidningen redan som tonåring och representerade den tredje generationens tidningsskapare.

Det var hans far, Gustaf Ander, som byggde upp NWT-koncernen.

Själv kom Lars Ander inledningsvis till tidningens tekniska avdelning. Först senare skaffade han sig en ingenjörsutbildning och blev med tiden NWT:s tekniske chef. Han var också den som under 60-talet ledde arbetet med införandet av ny teknik som var ett led i tidningen modernisering.

I en lång artikel om sin nu avlidne chef skriver NWT att Lars Ander hela tiden var mycket lyhörd för just tekniska nyheter som kunde gagna produktionen.

Hyllas för affärssinne

Han hyllas för sitt starka affärssinne och sin känsla för lönsamma satsningar, där både rationaliseringar och effektiviseringar kombinerades med framåtsyftande investeringar i ny teknik.

Tillsammans med sin yngre bror Staffan kom Lars Ander att förvalta och senare utveckla den verksamhet som deras far Gustaf Ander byggt upp.

När fadern avled år 2000 var det just Lars Ander som tog över rollen som koncernchef.

Därefter fortsatte utvecklandet mot nya djärva mål. Flera mindre lokaltidningar införlivades i verksamheten.

I NWT-koncernen ingår i dag 14 dagstidningar och fem gratistidningar, med drygt 300 anställda. Koncernen är också en av de stora delägarna i norska Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Stödde Karlstads universitet

Lars Ander beskrivs som både konstintresserad och samhällsengagerad. Enligt NWT gav han bland annat ekonomiskt stöd till Karlstads universitet.

NWT skriver att Lars Ander var en hårt arbetande ledare som karakteriserades av en välutvecklad pliktkänsla och en minst lika stor arbetsglädje.

Lars Ander blev 74 år gammal.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!